Komfortní business casual styl pro muže


Našli jste na pozvánce uvedeno dress code: business casual a nejste si jisti, jak se obléci? Nezoufejte, není to žádná velká věda. V tomto článku najdete vše potřebné.

Co to je business casual?

Chcete-li pochopit, co se za pojmem business casual dress code skrývá, bude nejlepší, když si tento pojem jednoduše rozdělíme a přeložíme: business = obchod, casual = nenucený, přirozený, pohodlný. Představte si tu situaci: jdete na obchodní schůzku. Jak se oblečete, abyste udělali dojem a zároveň se cítili příjemně, neformálně, možná až nonšalantně? Hned je to jasnější, že? V základu to opravdu není raketová fyzika.

Business casual je jednoduše styl oblékání, který je uvolněnější, než běžné formální oblečení (business formal), ale zároveň není zcela volnočasový. To už je spíš smart casual. Začíná v tom být maličko chaos, přiznávám. Pojďme to rozebrat postupně, ať se neztratíte.

Black tie / white tie

Frak a smoking. Jen málokteré kousky šatníku jsou tak nadšasové, jako právě tyto dva. Nejvyšší úroveň vyhrazená téměř výlučně pro společenské události smetánky. Pokud na pozvánce stojí black tie / white tie, jistě vám nemusím nic vysvětlovat, protože na událost takového kalibru nejspíš nejdete poprvé.

Business formal, formální oblečení

Dalo by se říct, že tento styl je selským rozumem nejsnadněji pochopitelný. Jednoduše formální oblečení tak, jak jej všichni známe a tak, jak se postupně vyvíjí. Jeho rozebrání je dalece za možnostmi tohoto článku, nicméně nespletete se, pokud:

  • vyberete kvalitní oblek, ideálně tzv. made-to-measure nebo ještě lépe bespoke
  • zvolíte košili na míru
  • vyberete kvalitní kravatu se střízlivým vzorem, vždy vhodnou ke košili
  • sladíte doplňky standardním způsobem: boty, opasek, taška, peněženka ve stejné nebo velmi blízké barvě
  • přidáte elegantní detaily jako např. manžetové knoflíčky nebo kapesníček do saka

Business casual

Jak už jsem uvedl, business casual styl vychází z formálního, ale je daleko uvolněnější, přirozenější, pohodlnější. Podstatné je zde slovíčko casual. Snaží se (spolu se svým souputníkem smart casual) vyplnit mezeru mezi formálním a volnočasovým stylem oblékání. Problémem je právě ta veškerá volnost, kterou toto rozmezí poskytuje. Najdete nepřeberné množství doplňků a způsobů, jak se do business casual stylově vklínit, nicméně pro spoustu mužů je právě tato otevřenost problematická. Co tedy na sebe, abyste se cítili pohodlně, nespletli se a vyhli se módnímu faux-pas? Zkuste následující:

  • vyberte kvalitní košili, ideálně na míru
  • zvolte kvalitní, barevně střídmé plátěné kalhoty—chinos
  • najděte a pořiďte si perfektně padnoucí samostatné sako nebo blazer
  • pořiďte si opravdu kvalitní kožené oxfordky nebo derbies (já si nemohu vynachválit boty od britské značky Loake)
  • k nim vyberte adekvátní doplňky (mějte v zásobě víc, než jen jeden kožený pásek a koženou peněženku)
  • nepodceňte kvalitní a pohodlné spodní prádlo!

Smart casual

V zásadě jde o styl, který je ještě o kousek ležérnější, než business casual. Je více volnočasový, ale stále jde o zachování vysoké míry elegance. Nemůžete jít jen tak v džínách, ale na druhou stranu když—velmi zjednodušeně řečeno—v business casual nahradíte plátěné kalhoty za džíny, oxfordky za semišové mokasíny a rozepnete si knoflíček u košile, máte jistou představu o smart casual. To ovšem neznamená, že plátěné kalhoty do smart casual nepatří. Právě naopak. Musí se na to celé docela chytře—zde je totiž podstatné právě slovíčko smart. Ne každý muž má ovšem vyvinutý cit a módní vkus a proto si můžete nechat i poradit od profesionálů…

Jak si nechat poradit? Zkuste Arbitera Elegantiarum neboli osobního stylistu

Pokud si s oblékáním podle různých dress code nevíte rady nebo pokud chcete udělat vítr v celém šatníku a celkově se začít oblékat lépe, zkuste využít služeb osobního stylisty. Dobře vám poradí také v prodejnách LePremier nebo Galard.

Tip: Chcete-li si nechat ušít fantastický oblek na míru (ať už způsobem made-to-measure nebo bespoke), mrkněte na Galard nebo LePremier. Stejně tak se rozhodně nespletete s jejich nabídkou košil na míru.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.