Proč mít pořádné pero?


Psací potřeby jsou na tom podobně jako jiné pánské doplňky. Můžete mít obyčejnou reklamní propisku a napíšete s ní cokoli, stejně jako můžete mít obyčejné tenisky a dojdete s nimi kamkoli. Dojem ovšem v obou případech zanecháte povětšinou mizerný… Předpokládám ale, že jste spíš ten typ, který si chce dopřát něco pořádného, trvanlivého, kvalitně provedeného, funkčního a elegantního. Pokud je to tak a víte, že kvalitní pero může mít stejný efekt, jako kvalitní boty nebo hodinky, pak čtěte dál.

Jaké pero vybrat?

Jednoduchá otázka se složitou odpovědí. Jediná věc, která mohu s jistotou říct je, že s žádnou z níže uvedených značek se nespletete. Dál už záleží spíš na tom, jakou míru luxusu si chcete dopřát nebo jaký styl designu je vám bližší. Z mého pohledu jsou rozhodně nejzajímavější česká autorská pera Kayu a Parkery. Svého Parkera zkrátka miluju.

Další položkou, kterou byste měli zvážit je volba mezi plnícím a kuličkovým perem. Kuličkové pero je prakticky bezúdržbové a prakticky nesmrtelné i když s ním nepíšete moc často. Na druhou stranu postrádá styl a eleganci pera plnícího. U většiny renomovaných značek je totiž hrot plnícího pera samostatnou uměleckou kapitolou. Navíc se plnící pera vrací do módy, jak dokazuje třeba první značka, kterou se vám pokusím ve zkratce představit…

Ručně dělaná autorská pera Kayu

Nejlepší, nejkrásnější, nejjednodušší, zkrátka výjimečná. Taková jsou pera Kayu z brněnské dílny Michala Klaška.

Vybrat si v tuto chvíli můžete vybrat ze tří řad: Egino & Puro, Kuka a 130. Mně osobně naprosto učarovalo pero Kayu 130. Dokonale elegantní, simplistický design ve spojení s perfektním řemeslným provedením a německými komponenty. No mrkněte na něj sami, není to nádhera?

Nejlepší na Kayu ovšem je, že Michalovi můžete donést vlastní kus dřeva a on vám vyrobí zcela unikátní pero přímo z něj. Tomu říkám výjimečnost.

Levit Pen

Český zázrak z dílny Karla Wawreczka a Marka Schwarze. Krásné, minimalistické, ale především levitující pero. Technologicky výjimečná záležitost, při jejímž prozkoumání zaplesá srdce nejednoho geeka. Přijemnou drobností je stylus pro tablet, který najdete po odklopení magnetického víčka na opačné straně, než je hrot (mimochodem také chráněný magnetickým krytem, takže nemusíte mít strach, že jej ztratíte).

Pero samozřejmě nelevituje jen tak samo od sebe. Potřebuje k tomu základnu, za kterou si bohužel poměrně dost připlatíte. Samotné pero vyjde na cca 3000 Kč, za levitující variantu se základnou zaplatíte přes 5000 Kč.

Parker

Stálice luxusu a kvality již od 19. století. Pokud chcete psát perem stejné značky, jako Eisenhower, když podepisoval kapitulaci Německa, nehledejte dál. Na Parkera se zkrátka můžete spolehnout. Dlouhá životnost a odolnost jsou pro tuto značku klíčové vlastnosti. Vždyť už i zakladatel, kdysi chudý učitel George Parker, házel s oblibou svá pera z letadel nebo mrakodrapů, aby dokázal jejich kvalitu. Navíc, díky širokému rozpětí produktových řad, si vyberete už od cca 500 Kč. Sám mám kuličkové pero Parker, které jsem dostal za promoci a nedám na něj dopustit. Vypadá a funguje dokonale a jsem přesvědčen o tom, že ještě za 20 let stále bude.

Určitě se nespletete, pokud vyberete některé z per řady Sonnet, Urban nebo Premier. Já osobně ovšem nemám rád—dle mého soudu přehnaně robustní—edici Duofold.

Parker se navíc může pyšnit tzv. Royal Warrant od britské královské rodiny, které od roku 1962 dodává psací potřeby.

Mont Blanc

Mont Blanc je pojem nejen mezi psacími potřebami, ale i mezi pánskými doplňky jako takovými. Jde o synonymum pro exkluzivní materiály, precizní zpracování, moderní design spojený s tradiční řemeslnou zručností. Zkrátka pero, které bude fungovat, vypadat a reprezentovat skvěle kdykoli a kdekoli. Pokud hledáte pero, které vždy udělá subtilní dojem luxusu, právě jste ho našli. Sáhnete-li po edici Meisterstück, nemusíte zároveň sahat až tak hluboko do kapsy: pera z této edice začínají na přibližné 9-10 000 Kč.

Pro mě osobně jsou všechny edice Mont Blanc, se kterými jsem se měl možnost setkat a vyzkoušet si je, opět moc robustní. Výjimkou je zmíněná Meisterstück, zejména modely Classique, které se mi naopak drží skvěle.

Faber-Castell a Graf von Faber-Castell

Původem německé psací impérium, které Kasper Faber založil před více než 250 lety patrně netřeba představovat. I když luxusním psacím potřebám nefandíte, s jejich tužkami a pastelkami jste se setkali stoprocentně. V Sao Carlos jich vyrobí ročně přes 1,5 miliardy. Nicméně vraťme se k perům: Letitá tradice, kterou najdete v psacích potřebách značky Faber-Castell je vidět především na perech s dřevěným korpusem, která jsou—s cenovkou kolem 2500 Kč—zkrátka neodolatelná. Edice Ambition se navíc i perfektně drží a svým minimalistickým designem působí elegantně a nadčasově. Rozhodně se nespletete ani s luxusnější variantou Graf von Faber-Castell.

A pokud se ptáte, kde se vlastně v názvu Faberovi společnosti vzal Castell, vězte, že se tak stalo až počátkem 20. století, kdy si dědička tohoto impéria, baronka Ottilie vzala hraběte Alexandra von Castell-Ründehausen.

Graf von Faber-Castell je luxusní odnož, která posouvá hranice luxusu o notný kus dále. V edicích Graf najdete opravdu prvotřídní dřevo (např. eben, hadí dřevo, pernambuk) a drahé kovy (nejčastěji platinu). Připravte se ale ovšem na to, že si výrazně připlatíte. Cenovky pera od GvFC začínají o nad 10 000 Kč.

Chcete-li nahlédnout pod ruce řemeslníkům přímo v dilně Graf von Faber-Castel, mrkněte na toto video.

Waterman

Jedna kaňka stačila na to, aby vznikla další luxusní značka psacích potřeb. Můžeme za to poděkovat panu Watermanovi, resp. kaňce, kterou na jeho důležité smlouvě udělalo jeho plnící pero. Než se stihl vrátit s čistou kopií, byl zákazník pryč. A tak započala Watermanova křížová výprava proti nezkrotnému inkoustu, která vyvrcholila patentem proti jeho vytékání a následně i vynálezem inkoustové bombičky.

Francouzká pera Waterman si oblíbila řada známých osobností, jako např. britská princezna Diana nebo Charles Lindbergh. Pokud si tedy pero Waterman pořídíte, nemusíte mít strach, že byste byli ve špatné společnosti. Ceny začínají na 1500 a běžně končí kolem 15-18 000 Kč.

Mně osobně se nejvíce líbí řada Hémisphere, nespletete se ovšem ani s edicí Perspective. Významné plus si Waterman zaslouží i za to, že nabízí edici per Charleston.

Chcete se dozvědět více?

Zajímá vás více o historii psacích potřeb? Mrkněte např. na tento článek, kde se dočtete více o historii per.

  


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.