Slim je in


Tlustá peněženka zní skvěle. Pokud je napěchovaná bankovkami… Jakmile ovšem přetéká věrnostními kartičkami, nákupními seznamy, půl roku starými účtenkami a bůhví čím vším ještě, pak je to spíš trn v zadku. Skoro doslova. Udělejte své kapse službu, ulevte kalhotám, udělejte prostě něco pro sebe.

Je to jedna z těch věcí, které jednou uděláte a pak už nemusíte. Prostě pak funguje, věřte mi. Je to jako když odkládáte výměnu žárovky ve sklepě. Dá se s tím žít, ale jakmile ji konečně vyměníte, zalije vás ten skvělý “aaah” pocit. I u takové prkotiny, jako je žárovka. Když to světlo svítí, je to prostě lepší. A stejně tak je to s peněženkou: jednou vyměníte tu kapesní katastrofu za pořádnou pánskou peněženku a je to. Aaah.

Pokud pořád váháte, otevřete svou současnou peněženku, mrkněte dovnitř a zkuste si položit pár jednoduchých otázek:
 

  1. Opravdu potřebujete mít pořád u sebe tu účtenku za benzín z minulého února?
  2. A co ta kartička do knihovny? Kdy jsem tam jenom vlastně naposledy byl…?
  3. Hmmm. Co ty vizitky? Čí vlastně jsou?
  4. Super! Kupón na slevu do posilovny! Ten se určitě bude… Ahá… platil do loňského března…

Pointou zkrátka je, že v peněžence skoro jistě nosíte hromadu balastu, který tam nemá co dělat. Dovolím si tipnout, že to bude až 80 %. Pořádná slim peněženka ten problém vyřeší poloautomaticky za vás: prostě vám nedovolí tahat s sebou nesmysly. Vejde se do ní jen to, co opravdu potřebujete. Pak to chce jen trošku snahy a zvyku.

Nebuďte jako George.



Koneckonců, vůbec nic se nestane, když si necháte svou současnou peněženku, pokud už nevypadá hrozně a nedělá vám ostudu. Jen z ní vyházejte ty kraviny, které rvou kapsu u kalhot. Zkuste těchto pár kroků:

Zahodit nebo zařadit

Implementujte jednoduchý systém. V pravidelných intervalech otevřete peněženku a nemilosrdně zlikvidujte zbytečnosti. Účtenka z restaurace? Zahodit. Zároveň ale zařaďte do nějaké složky nebo šanonu věci, které dlouhodobě dávají smysl. Kontrolujete si spotřebu auta nebo si necháte benzín proplácet? Účet za benzín = zařadit.

Minimalizujte plast

V ideálním případě potřebujete 2-3 platební karty, malou občanku a řidičák, kartičku pojištěnce, pár bankovek a… To je všechno. Chodíte často na poštu? Nechte si tam i jejich zákaznickou kartu. Do posilovny? Nechat. Chodíte často do hračkářství? Nejspíš ne, takže zákaznickou kartu, kterou vám vnutili v Pompo prostě zahoďte.

Investujte do slimky

Benefity slim peněženky jsou hned dva: primárně vám nedovolí nosit s sebou zbytečnosti a sekundárně prostě vypadá skvěle.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.