Co je to lanolin, včelí vosk a k čemu vlastně jsou?


V předchozích článcích, ve kterých se věnuji péči o kožené doplňky— především samozřejmě o koženou peněženku—jste si mohli všimnout dvou pojmů, které vám nemusí být úplně jasné: lanolin a včelí vosk. Rozhodl jsem se proto objasnit jejich problematiku v samostatném článku. Co to tedy vlastně je lanolin a včelí vosk a proč by vás to mělo zajímat…? To se dozvíte hned po přečtení krátkého článku.

Co je to lanolin?

Lanolin je v podstatě ovčí kožní maz. Nažloutlá lepkavá látka s charakteristickým zápechem, která je poměrně blízko příbuzná vosku. To nezní moc vábně, že? Taky to ve skutečnosti nic moc hezkého není. Svůj původ a vzhled ovšem lanolin bohatě vynahrazuje svými fantastickými vlastnostmi: dokonale zjemňuje kůži a vytváří na ní voděodolnou vrstvu. Navíc se skvěle snáší s dalšími látkami a díky tomu, při ošetřování kůže přípravky s lanolinem, nedochází k nepříjemným reakcím, které by mohla způsobovat nevhodná kombinace různých krémů. Lanolin sám o sobě mírně ucpává póry (je považován za spíše nekomedogenní, tedy za látku neucpávající póry, nicméně mírné ucpávání pórů mu odepřít nelze). To ale není takový problém, jako u přípravků se silikonem, jelikož je lanolin v mnoha běžně dostupných krémech přítomen spíše jako změkčovadlo, stabilizátor emulze nebo jako látka zajišťující hydrataci. Je hydrofobní (odpuzuje vodu) a má i hygroskopické vlastnosti (má schopnost snadno pohlcovat vlhkost). Lanolin je zkrátka jednou z nejlepších látek pro ošetření kožených doplňků, jako jsou naše peněženky.

Co je to včelí vosk?

Včelí vosk pro ošetření kůže není jen čistým produktem pilné práce včel. Jde o balzám, který kromě včelího vosku obsahuje obvykle i balzamický olej z pryskyřice a lanolinový olej. Jde o perfektní přípravek pro přírodní péči o kožené doplňky. Po nanesení a přirozeném usušení dokáže koženou peněženku ochránit před popraskáním, vlhkostí, slunečním zářením a vysycháním a před prachem. Dokáže dokonale zjemnit strukturu kůže a zvýraznit barvy.

S úspěchem jej používají i restaurátorské dílny, které pracují na památkách ze seznamu UNESCO, což by samo o sobě mělo stačit jako důkaz kvalit včelího vosku na kůži.

K čemu tedy přípravky s lanolinem a včelí vosk na kůži jsou?

Ve zkratce k prodloužení a zkvalitnění života vaší peněženky. Pokud chcete, aby vám vaše peněženka dělala dlouho radost a vypadala skvěle, jsou tyto přípravky to nejlepší, co můžete použít. Včelí vosk na kůži pořídíte snadno ve většině včelařských obchodů a balzámy s lanolinem zase ve většině kvalitních obchodů s obuví. Jde o investici v řádu stokorun, kterou navíc můžete zužitkovat i na další kožené doplňky. Chcete-li tedy dopřát své nové peněžence nadstandardní péči, sáhněte po včelím vosku na kůži. Pokud chcete trochu experimentovat nebo nemáte v blízkosti žádný včelařský obchod, vyzkoušejte přípravek s lanolinem. Nespletete se ani s jedním.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.