Jak se starat o kožené doplňky


Muži jsou víceméně všeobecně přitahování k výrobkům z kůže. Peněženky, boty, tašky, rukavice, opasky — to vše si opravdový muž raději koupí kožené, než vyrobené z jiného materiálu. Důvody pro takovou oblibu jsou nasnadě: jde o materiál, který naši předkové po tisíciletí používali na výrobu všeho trvanlivého. Desítky let jsou pro kůži v podstatě okamžikem. Pravá kůže je tak trvanlivá, že mnoho z tohoto dědictví často používáme dodnes.

Cca 10 let zpátky archeologové objevili kožené boty staré cca 5 500 let, stále ve velmi slušné kondici.

Přidáme-li pak k evidentní houževnatosti kůže i její auru spojenou s jejím historickým získáváním: lov, zabíjení, dobrodružství, je zřejmé, proč je u mužů tak oblíbeným materiálem. Kůže navíc prostě vypadá skvěle, o tom není pochyb.


Ačkoli je kůže opravdu trvanlivým materiálem, nesmíme zapomenout na to, že jde pořád v zásadě o pokožku. Může se vysušit, popraskat, ušpinit se, pozohýbat se. Proto je — aby opravdu vydržela desetiletí — nutné se o ni náležitě starat. Nemějte ovšem strach, že by Vaše nová kožená peněženka vyžadovala každodenní péči, jako mimino. Peněženka má obrovskou výhodu v tom, že není tak často vystavována vnějším vlivům, jako např. kožené motorkářské bundy. Její údržba je tedy snadná a stačí se držet následujících tipů:

Tipy pro údržbu kožených doplňků

Zamyslete se nad tím, jak chcete, aby kožená peněženka časem vypadala

Chcete, aby rychleji získala výraznější patinu a na první pohled na ní bylo vidět, že s vámi zažila mnohá dobrodružství? Pak řešte v podstatě jen největší pohromy, jako např. olejové skrvny, skvrny od lepidla apod. Pokud naopak chcete, aby byla stále naleštěná, zářící a patinu získávala pomaleji a pozvolněji, pak využijte níže uvedené rady.

Používejte bavlněný hadřík

Na běžnou péči bohatě postačí bavlněný hadřík. Lepší materiál nenajdete. Pokuste se vyvarovat běžně dostupným alternativám, jako jsou např. kuchyňské houbičky, které mohou pustit trochu barvy. Budete-li kůži

Odstraňujte nečistoty a vlhkost jemně

Pokud se stane, že se vám peněženka ušpiní, pokuste se reagovat poměrně rychle — suchým hadříkem odstraňte nejhorší nečistoty a zbytek rozleštěte za použití krému s obsahem včelího vosku, lanolinu, terpentýnu nebo bambuckého másla. Vyžaduje-li odstranění nečistot vlhký hadřík, nechte potom kůži přirozeně a v klidu vyschnout. Nikdy ji nedávejte uschnout pod radiátor, na přímé slunce nebo jiný výrazný zdroj tepla — mohla by popraskat.

Vyživujte = jednou za čas koženou peněženku namažte

Můžete použít bezbarvý kondicionér na boty (např. značka Saphir vyrábí opravdu skvělé přípravky), nebo krém na kůži s včelím voskem či lanolinem. Zajdu-li do extrému, nepokazíte nic ani malým množstvím klasické modré indulony, pokud ji správně rozleštíte po celém povrchu. Důležité je jednoduše kůži zvláčnit, přirozeně zvlhčit, rozzářit, regenerovat.

U přípravků s lanolinem se setkáte v zásadě s dvěma tábory: jedni ho odsuzují, druzí naopak vychvalují. Já patřím do druhého tábora, jelikož jej preferuji před silikonem, který na kůži často uzavírá póry. Přípravky s lanolinem kůži zjemní víc, než přípravky bez něj.

Můžete i impregnovat, ale nepřehánějte to

Impregnace už je u peněženky opravdu trochu nadstandard. Je velice pravděpodobné, že peněženku nenecháváte na dešti. Už kvůli jejímu obsahu, že… Nicméně zmoknout samozřejmě můžete, voda se může dostat až na peněženku a pak — zachráníte-li její obsah — vás může začít zajímat, co nadměrná vlhkost s kůží udělá. V zásadě se dá říct, že nic moc, když ji necháte v klidu postupně vyschnout. Důležité je kůži nesušit rychle. Vše musí být přirozené, pozvolné. Připravte se tedy na minimálně 1-2 dny sušení. Pokud je kůže dostatečně vyživená, voda jí neublíží. Chcete-li ovšem peněženku i impregnovat, mohu doporučit následující: nepřeháněte to. Jednou za pár let bude impregnace bohatě stačit. Většina impregnací má totiž nepříjemnou vlastnost: uzavírá póry. A kůže potřebuje dýchat. Výhodou naopak je, že impregnace chrání i před vniknutím mastnoty do pórů. Je to trochu takové něco za něco. Proto tedy platí výše uvedené: u peněženky to s impregnací opravdu nepřehánějte a vždy raději sáhněte po dražším přípravku (např. opět od firmy Saphir).

Nepoužívejte přípravky se silikonem

Pokud jen trochu můžete, vyhněte se přípravkům se silikonem. Jde opět o látku, která na kůži uzavírá póry a brání tak jejímu dýchání. Často ji najdete ve složení různých impregnací, což jde ruku v ruce s předchozím tipem.

Buďte opatrní

Všechny nové přípravky, které zatím nemáte prověřené, vyzkoušjte vždy nejprve na malé části kůže. Pokud půjdete cestou all-in, může se stát, že kůže změní barvu nečekaným způsobem a můžete být překvapeni. Ačkoli máte třeba černou nebo hnědou peněženku, raději volte vždy barevně neutrální přípravky.

 


Článek navazuje na náš starší přehled informací o péči o koženou peněženku

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.