Jak pečovat o koženou peněženku


Telecí kůže je velice odolná a v případě běžného používání a správné péče může bez problémů vydržet po celý život. Údržba není nikterak náročná, stačí v případě ušpinění použít jakýkoli čistící prostředek pro údržbu usně. Chcete-li peněžence věnovat i trochu nadstandardní péče, můžete použít čistící krém, který kůži udrží příjemně vláčnou. Nakonec chcete-li jí dopřát zcela exkluzivní servis, můžete použít speciální kondicionéry obsahující tuky nebo oleje, které její povrch zvláční naprosto dokonale.

Péče o koženou peněženku

Vždy je ovšem vhodné každý přípravek nejprve otestovat na částech kůže, které nejsou tolik na očích – to pro případ, že by přípravek nebyl z nejkvalitnějších a zanechával po sobě stopy.

Problém může nastat, pokud si peněženku ušpiníte barvou či např. motorovým olejem nebo jinou mastnotou. Tyto skvrny se odstraňují poměrně složitě, jelikož tyto látky se přirozeně naváží na póry usně. Každou čerstvou skvrnu byste měli odstranit pokud možno ihned. V první fázi úplně stačí použít vlhký hadřík nebo – je-li to možné – čistič a kondicionér na kůži, např. s lanolinem nebo včelím voskem.
Tip: Manžel jedné ze zákaznic nedopatřením umastil svou pár dní starou peněženku živočišným tukem. Skvrna na peněžence zůstala několik dní, takže se mastnota vsála do pórů. Jak to vyřešili? Použili jádrové mýdlo s Jelenem. První čištění nebylo bůhvíjak úspěšné, ale po druhém čištění (za použití většího tlaku) se skvrna krásně rozleštila a zmizela.
Po očištění peněženku nesušte na přímém slunečním světle nebo nedejbože přímém teple (např. na radiátoru, kamench apod.). Kožený povrch by mohl změnit barvu a případně i popraskat, což samozřejmě nechcete. Očištěnou peněženku byste naopak měli nechat přirozeně vyschnout v suchém prostředí při běžné teplotě.

Nakonec je třeba zmínit, že kožený povrch časem získává patinu, což není vadou, ale přirozenou vlastností telecí usně. Ačkoli jde o jednu z nejkvalitnějších kůží, jde stále o přírodní materiál, který působením času určitým způsobem pracuje. Na své peněžence tedy během let můžete pozorovat její stárnutí do krásy.
 

Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.