5 důvodů proč pořád nosit hotovost


Ve světě Bitcoinů, Revolutů, PayPalů, Uberů, mobilního bankovnictví a obecně spíš virtuálních nebo ještě virtuálnějších peněz, z našich peněženek pomalu a doslova mizí cash. Když jste ale ve v městské džungli (nebo i opravdové džungli), hotovost pořád vládne a pokud ji u sebe nemáte, máte zaděláno na starosti. Opravdoví chlapi jsou připraveni na cokoli a to znamená, že s sebou nosí cash.

Česká tisícikoruna

Nebudete nikomu nic dlužni

Jak často se vám stalo, že jste si museli půjčit pár korun, abyste mohli koupit Colu z automatu, nechat dýško v restauraci nebo zaplatit vstup do klubu za pár kumpánů, kteří u sebe neměli hotovost? Cash otevírá dveře. Doslova. Pokud u sebe nemáte hotovost, nezbývá vám nic jiného, než si ji půjčit – a tím pádem být někomu něco dlužen. A přiznejme si: nikdo nechce půjčovat peníze a už vůbec ne být tím, kdo si je půjčuje. Udělejte všem službu a mějte u sebe hotovost.

Cash je pořád cool

Všichni chceme víc peněz. Tak proč jich s sebou nosíme tak málo? Upozadili jsme používání papírových peněz ve prospěch “jednoduchosti” těch virtuálních. I když realita je taková, že hotovost je nejjednodušší. Tak to prostě je. Hráči na stůl nehážou plast, ale bankovky.

Hotovost berou všude

Stáli jste někdy ve frontě na nějakou službu, abyste nakonec zjistili, že neberou peníze? Přesně tak: nikdy. Hotovost je vždycky nejsnadnějším směnným artiklem. Vezme ji každý a všude. To ovšem není pravda s plastovými nebo virtuálními platebními kartami nebo dokonce s krypotměnami. Možná se té doby jednou dožijeme, ale ještě nenastala. Menší firmy často prostě berou jen cash. Ten nikdy nezestárne.

Řízení peněz je jednodušší, než řízení financí

Jeden průjezd kartou a utratíte tisíce jakoby nic. Ani si toho nevšimnete. Zapomeňte kartu v baru a dokud ji nezablokujete, budou virtuální peníze z vašeho účtu dělat *puf* a vy o tom ani nebudete vědět. Virtuální peníze prostě tolik nebolí. I když kartu nezapomenete, ale budete jí platit sami, tak na sebe budete muset být hodně přísní, abyste v opojení zábavou neutratili víc, než chcete. To se vám s hotovostí stát nemůže – máte prostě v peněžence budget daný počtem bankovek. Dál to nejde, víc jich nevyčarujete. Pokud ovšem nezamíříte projet kartu (nedejbože kreditní) do nejbližšího bankomatu. Pak jste ovšem opět na začátku. A s mínusem.

Perfektní množství hotovosti

Zapomeňte na domnělou jednoduchost karet a přijměte skutečnou flexibilitu hotovosti. Kolik stojí pět drinků v baru? Cca šest až devět stovek. Musíte je vytáhnout a cítit, jak je vyměňujete za pití. To se vám s kartou nestane. A tak si jich klidně dáte deset. Z mého pohledu je ideální mít v peněžence asi 4600 korun. 3 tisícovky, 2 pětistovky, 3 dvoustovky. To pokrývá skoro všechny typy potenciální potřeby hotovosti: tisícovky na větší nákupy nebo večírky, pětistovky jako brzda a dvoustovky pro nejběžnější potřebu. Jakmile se množství v peněžence sníží na přibližně 2000, začnu být lehce nervózní – kde jsem utratil 2600? Co jsem za ně koupil? Mělo to smysl? Hodnotu? Stálo to za to? Potřebuju zvolnit nebo cash doplnit? Není to prostě jen bezmyšlenkovité pípání kartou, je to opravdovější a je u toho potřeba trochu přemýšlet. Zkuste to: přibalte si do peněženky víc hotovosti, než obvykle. Uvidíte, že to je nejjednodušší, nejpohodlnější a nejzodpovědnější. Prostě budete mít peněženku jako chlap. A jako bonus nebudete muset hledat každou chvíli bankomat.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.