Jak poznat pravou kůži


Jak poznat pravou kůži od syntetické

Snad každý někdy cítil specifickou vůni kůže a každý někdy vyzkoušel, jak pravá kůže působí na dotek. Na základě těchto smyslových vjemů ovšem dnes není možné pravou kůži od syntetické ekokůže rozeznat. Na jedné straně figurují výrobci zboží z umělé kůže, kteří jsou ve svém úsilí zmást spotřebitele (nebo prostě jen vyrobit perfektní napodobeninu) velice protřelí. Na druhé straně pomyslné barikády stojí potom výrobci produktů z pravé kůže, kteří kvůli požadovaným vlastnostem svého zboží, různými procesy mění strukturu a standardní "feeling" kůže.

Jak se dělá pravá umělá kůže?

Zajímavý oxymorón, že? Jenže realita je dnes bohužel taková. Výroba umělé kůže pokročila natolik, že je prakticky nemožné ji rozeznat od pravé, přírodní kůže. Existuje několik běžných parametrů, které dnes již bohužel nejsou směrodatné.

Ražba "Genuine leather" na výrobku znamená, že zboží je minimálně z 55 % vyrobeno z pravé kůže. 

To s sebou nese několik problémů - 55% podíl kůže není mnoho (samozřejmě je třeba počítat s ostatními materiály, které se na výrobku podílejí - látky, nitě, kovové součásti). Největším problémem ovšem je, že výrobci schopni vyrábět kvalitní napodobeninu kůže jsou samozřejmě schopni vyrobit i vlastní raznici a vyrazit značku osvědčující pravost kůže i na zboží z kůže umělé.

Specifická vůně pravé kůže je nenapodobitelná. Bohužel také omyl.

Výrobci produkty ze syntetické kůže parfémují natolik kvalitní vůní, že trvá hodně dlouho, než si uvědomíte, že Vaše kožená peněženka už nevoní tak, jako dříve... A nebude to trvat o nic déle, než si všimnete drobných prasklin na jejích ohybech - tedy dalšího indikátoru umělé kůže.

Pravá kůže je dokonale ohebná, ale málo poddajná. Tak tady jsme taky vedle...

Kůže při výrobě určitého produktu podstupuje řadu procedur. Naše peněženky jsou například vyráběny z opravdu výrazně tenčené kůže, která je až nepřirozeně poddajná. Je to proto, aby se přizpůsobily tvaru kapsy a nedělaly vám na kalhotách, saku nebo košili ostudnou bouli. Jistá část pravdivosti ovšem na předchozím tvrzení je - pravá kůže je neskutečně odolná. Umělou kůži tak dle tohoto parametru poznáte až po čase, jelikož se začne v ohybech, narozdíl od pravé kůže, lámat.

Pravá kůže má nenapodobitelnou strukturu na povrchu a na hranách

Dalo by se říci, že tady jsme pravdě nejblíže, nicméně do skládanky je opět potřeba zahrnout procesy, kterými kůže při výrobě koženého zboží projde. Někteří výrobci rádi nechávají oříznuté hrany kožených výrobků takříkajíc "přiznané", aby byla struktura kůže na první pohled rozpoznatelná i v případě, že povrchová vrstva prošla jednou z mnoha zjemňujících procedur. Naopak výrobci kůže umělé jsou schopni tuto strukturu poměrně snadno napodobit opačným procesem. V tu chvíli ovšem riskují, že se projeví další neblahá vlastnost napodobeniny, a tou je trhání a třepení. My například kvůli výraznému tenčení a povrchové barevné úpravě hrany raději "zatahujeme", abychom zajistili jednolitost povrchu. Na pracovních botách může být hezké mít kožené hrany přiznané, na business peněženku to ovšem dle našeho názoru nepatří.

Jak poznat pravost kůže naprosto bezpečně?

Zkouškou ohněm. Chápeme, že to v prodejnách provést nemůžete a doma vám to nebude moc platné, nicméně chceme vás tímto způsobem ujistit, že naše výrobky jsou opravdu z pravé kůže.

Umělá kůže je totiž z velké části polyuretan. A polyuretan rád hoří, protože jde v podstatě o plast. Mrkněte tedy na naše video, kde jsme pro vás (ne)zapálili naši Broadway. Jak vidíte, pravá kůže odolá i pořezání. Ve videu až poslední, velmi silný tlak čepelí lehce poškodil povrchovou vrstvu.

Něco málo k syntetické kůži

Tímto článkem samozřejmě nechceme umělé kůži jakkoli křivdit. Má své využití, je často velice kvalitní a v dnešní době je její odolnost srovnatelná s kůží přírodní. Snadno se udržuje, její životnost je jen o málo kratší a snad jedinou opravdovou nevýhodou je nesnášenlivost k tekutinám - ty mohou na syntetické kůži napáchat nevratné vizuální škody, jelikož skvrny na ekokůži zůstávají většinou vidět.


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.