8 divných, ale pravdivých faktů o vousech a holení


Vousatý muž

Vousy a holení. Pro někoho chlouba a zábava, pro jiného otrava a povinnost. Věděli jste, že se muži holí už cca 2 300 let? A věděli jste taky, že vousy jsou průměrně 4× silnější, než vaše vlasy? Já ještě nedávno taky ne, ale snažil jsem se vousům přijít na kloub a při tom jsem zjistil hromadu zajímavostí, které si teď můžete přečíst v tomto článku.

1. Daň z vousů

V roce 1698 zavedl car Petr Veliký v Rusku daň z vousů! Policie měla za úkol výběr hlídat a sama se zároveň stala výběrčím. U vstupů do každého města stál policista, který vybíral poplatky od mužů, kteří u sebe neměli měděný nebo stříbrný žeton s obrázkem plnovousu – ten byl totiž symbolem zaplacené daně. Nechtěli jste zaplatit? Ok, vousy vám byly veřejně oholeny, což byla ve své době slušná ostuda. Navíc byl plnovous koncem 17. století nábožensky vyžadován, tudíž nejen, že jste při nuceném veřejném holení z ostudy kabát, ale zároveň se vám automaticky zavírala cesta do nebe.

Car Petr Veliký primárně nechtěl vousy zdanit. Naopak byl inspirován svými zahraničními cestami a jako vizionář se chtěl zasadit o hladce oholený, civilizovaný národ. Nebylo by to ovšem Rusko, kdyby si někdo z vládnoucí garnitury nevšiml, že by se na tom daly vydělat nějaké peníze… A tak vznikla samotná daň, žetony a vše ostatní.

Nutno podotknout, že s žetony se takřka okamžitě rozběhl obchod na černém trhu a falšovaly se. Mrkněte na eBay, kde si můžete snadno pořídit jeden z pravých žetonů nebo dobové i současné falzifikáty.

2. Konzumace alkoholu dokáže zrychlit růst vousů

Růst vousů je u mužů ovlivňován testosteronem, který v těle produkuje hormon DHT (dihydrotestosteron). Ten je důležitou součástí vývoje tělesného ochlupení (nejde tedy jen o vousy). Pravidelné požívání alkoholu rapidně zvyšuje konverzi DHT na neurosteroid 3α-diol, který hraje v rychlosti růstu vousů hlavní roli.

A jaký konkrétně alkohol je pro stimulaci růstu vousů nejlepší? Pivo! Pivo totiž obsahuje silikon, který pozitivně stimuluje růst! Takže příště, až si v hospodě budete dopřávat svůj oblíbený zlatavý mok, můžete při rozhodování, zda si dáte ještě jedno zvážit i dopad na váš plnovous.

3. S Fidelovým plnovousem to bylo celé tak trochu jinak, než si myslíte…

Fidel Castro se proslavil mnohými eskapádami, do kterých bych nerad zabrušoval. Pro někoho byl hrdinou, pro jiného naopak tyranem. Jeho stopa v historii je ovšem neoddiskutovatelná, ale zároveň není předmětem tohoto článku. Co Fidelovi odepřít nelze je, že po drahnou část 20. století byl v podstatě ikonou dlouhého, nespoutaného a neudržovaného plnovousu.

S tím se to nicméně má trochu jinak, než Fidel sám často opakoval. Plnovous nebyl tak úplně symbolem kubánské revoluce, ale spíše jejím důsledkem. Obchodní embargo, které Spojené státy na Kubu po revoluci uvalily zahrnovalo mimo jiné i žiletky. Jinými slovy: Castro by se možná i rád oholil, ale nebylo čím…

4. Vousy nejsou jen lidskou výsadou

Věděli jste, že i zvířata nosí vousy? Sice ne tak úplně dobrovolně, ale např. takový makak lví, tamarín nebo skotský náhorní skot se honosí poměrně působivým plnovousem.

Věděli jste taky, že jen lvům roste hříva? Čím tmavší lví hříva, tím silnější, odolnějí a mocnější lev. Lvi žijící v oblastech s nižší teplotou mají hřívu obecně hustší a tmavší – jsou tedy odolnější. Zajímavé ovšem je hlavně to, že lvi s hřívou se chovají odlišně k souputníkům s touto chloubou a ostatním lvům, kteří hřívu nemají dostatečně vyvinutou. Lvi s řídkou nebo dokonce žádnou hřívou jsou častěji napadání ostatními lvi a mají nižší schopnost zaujmout lvice – tím pádem je u lvů velikost, hustota a zabarvení hřívy přímo spojeno se schopností přežít, pářit se a předávat svůj genetický potenciál budoucím generacím.

5. Existují soutěže v růstu vousů

Ano, opravdu existuje Světový šampionát vousů a knírů. Např. v roce 2017 se konal v Texasu a účastnilo se jej 738 soutěžících z 33 zemí ve 27 kategoriích. Soutěžícími byli muži i ženy (!). Pokud se chcete zapojit, zamiřte letos mezi 17. a 19. květnem do Antwerp.

6. Péče o vousy je stará, hodně stará

Egypťané, Řekové, Římané – ti všichni si pravidelně holili vousy už kolem roku 330 před naším letopočtem, přibližně během vlády Alexandra Velikého. Civilizované národy se hladkým holením chtěli odlišit od barbarů, kteří se z prozaických důvodů (nebylo čím) neholili. Movitější římané dokonce měli své vlastní sluhy–holiče. Pokud si takovou výsadu nemohli dovolit, obvykle začínali svůj den cestou do nejbližšího barber shopu.

Srovnejte to s Ruskem na přelomu 17. a 18. století, kde se naopak dobrovolně holit nechtěl nikdo…

7. Nejstarší barber shop a nejstarší holič

Pokud chcete začít svůj den jako Říman a zároveň si dopřát něco opravdu zajímavého, zkuste při příští návštěvě Londýna navštívit nejstarší fungující barber shop Truefitt & Hill mezi Mayfair a Westminsterem.

Pokud se nebojíte a chcete vyzkoušet něco zcela unikátního, můžete se při nejbližší návštěvě New Yorku nechat oholit nejstarším dosud žijícím a praktikujícím holičem: Anthony Mancinelli se narodil roku 1911 v Itálii a v 8 letech se s rodinou odstěhoval do New Yorku, kde dnes, ve svých 108 letech, asi hodinu cesty severně od City pracuje v holičství Fantastic Cuts.

8. Usekněte mi hlavu, ale ne vousy

Zajímavá je i historie jednoho z nejvzdělanějších lidí 16. století: anglického právníka, politika, spisovatele, filozofa a filantropa – Sira Thomase Mora, který v roce 1533 odmítl jednak složit přísahu podle nově vzniklého Zákona o následnictví a zároveň i svou účast na korunovaci královny Anny Boleynové. Král Jindřich VIII z toho zrovna nesršel nadšením a tak vydal rozkaz k jeho zatčení. Soud se s Morem moc nemazlil, shledal jej vinným ze zrady a odsoudil k smrti stětím hlavy.

Poté, co More položil hlavu na popravčí špalek sdělil katovi suše, že jeho plnovous žádný zločin nespáchal a měl by tedy být ušetřen trestu. Kat mu tedy před smrtícím úderem dovolil vousy posunout bokem tak, aby při stětí nedošlo k jejich úhoně. Až tak hluboký byl tedy vztah anglického gentlemana k jeho pěstěnému plnovousu.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.