Co by nemělo chybět v pánské koupelně


Kosmetika pro muže je často dost ošemetná záležitost. S různým věkem přicházejí různé potřeby a obecně jsem toho názoru, že chlapi kosmetice běžně moc neholdují… Je ale pár věcí, které by měl každý muž v koupelně mít. A ne, nejde jen o deodorant, mýdlo a šampon.

Pořádná pěna nebo mýdlo na holení

Pokud používáte nějakou standardní pěnu ze supermarketu, zkuste změnu. Uvidíte, že pořádná pěna na holení za ty peníze stojí. Vřele doporučuji italskou značku Proraso, kterou koupíte třeba na notoricky známém Notino a není ani moc drahá. Já používám konkrétně Proraso White pro citlivou pokožku se zeleným čajem. Po nanesení ji nechám chvilku působit na tváři a vousy pak jdou oholit úplně snadno.

Pokud zvolíte namísto pěny mýdlo na holení, určitě se se značkou Proraso taky nespletete. Osobně jsem mýdlo používal jen chvíli a příliš mi k srdci nepřirostlo. Pěna je pro mě zkrátka pohodlnější.

Štětka na holení

S mýdlem na holení je štětka nutnost. Bez ní mýdlo na tvář vlastně pořádně nedostanete. Já ji ale rád používám i s pěnou. Dokážu pomocí ní pěnu rozetřít rovnoměrněji a celé holení je s ní takové rituálnější. Pokud štětku na holení nemáte, zkuste si nejprve na zkoušku pořídit nějakou levnější, třeba z kančích štětin, které obvykle stojí pár stovek. Pokud se vám to zalíbí, neváhejte ani chvilku a sáhněte po koňské žíni nebo jezevčích štětinách—rozdíl je opravdu poznat. 

Jezevčí štětiny mají na štětkách několik úrovní kvality. Chcete-li to nejlepší, hledejte silvertip badger.

Skvělé jezevčí štětky za rozumnou cenu vyrábí např. má oblíbená značka Mühle.

Pořádný holící strojek

Kvalitní holící strojek je naprostý základ. Tedy samozřejmě za předpokladu, že nejste úplné holátko. Pokud hledáte vedle perfektního oholení i stylový doplněk, pak rovnou vynechte strojky s hlavicemi typu Mach 3 a Fusion. Zaměřte se na otevřené a uzavřené hlavice strojků na klasické žiletky. V této kategorii najdete naprosté klenoty a je jen otázkou vkusu a rozpočtu, jaký strojek si vyberete. Můj osobní tip opět směřuje ke značce Mühle. Jejich celokovové strojky řady R jsou prostě skvělé. Jsem spíš fanda otevřené hlavice, protože zvládne oholit i trochu delší fousy. Jen v tomto případě dávejte pozor a zvažte, jak moc jste ochotni riskovat. Otevřená hlavice totiž neodpouští nedůslednost a můžete se snadno poranit. Naopak strojky s uzavřenou hlavicí, které také mimo jiné nabízí Mühle, vám rády odpustí i drobné nepřesnosti a je docela umění se s nimi pořezat.

Parfém

Pořiďte si pořádný parfém. Vážně. V létě se mrkněte na svěží nabídku Byrendo nebo Aqua di Parma. V chladnějším období sáhněte po něčem ostřejším, jako třeba Tom Ford nebo Hermés. Jde o poměrně univerzální vůně, které by v podstatě neměly chybět v zásobě žádného muže.

Krémy

V případě různých krémů nastává u mužů obvykle kámen úrazu. Krémy a mastičky jsou dámská záležitost, že? Opak je pravdou… Krém nebo balzám po holení je prakticky nutnost, zejména pokud se holíte denně nebo obden. Podráždění kůže je nejhorší při použití nekvalitní pěny nebo mýdla a tupé žiletky. A jsem si téměř jistý, že se—stejně jako já—s tou tupou žiletkou ve shonu ještě naposledy oholíte, než ji vyměníte. Pak kvalitní balzám oceníte nejvíce. Osobně doporučuji používat balzám nebo krém stejné značky jako parfém, ale jde spíš jen o sladění vůní, než o jadernou fyziku. Svou práci po oholení odvede i standardní Nivea pro muže. V zásadě jde zkrátka o to, abyste kůži nějakým způsobem uklidnili, vyživili a rozjasnili. Může to znít, jako z dámské reklamy na Dermacol, ale je to tak. Pokud se krémům bráníte, dejte jim šanci a uvidíte, že se po oholení budete cítit daleko lépe. Navíc jsou obvykle v tak malých baleních, že je snadno schováte a vaše chlapáctví nijak neutrpí.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.