Co dát tátovi ke dni otců?


Den otců se blíží, tento rok připadá na neděli 16. června. Pokud váháte, čím tátu letos potěšit, mrkněte na několik tipů. Sám jsem dvojnásobným otcem a hromadu z nich jsem už dostal (i když třeba k jiné příležitosti) a všechny mi udělaly velikou radost.

Hodinky

Naprostá stálice pánské dárkové scény. Kvalitními hodinkami rozhodně nic nezkazíte. Nikdy. I když už táta hodinky má, tak klidně může mít další — hodinek není nikdy dost. Jde sice o dražší typ dárku, nicméně nemusíte kupovat rovnou Rolexky. Takové české Primky jsou, dovolím si tvrdit, docela sázka na jistotu. Ačkoli i zde se mějte trochu na pozoru… Chcete-li originál české Primky, které jsou stále vyráběny u nás, pak musíte nakupovat výhradně od společnosti ELTON Hodinářská, a.s. Jsou dražší, než “ty druhé Primky”, ale na druhou stranu jde o designové skvosty, na kterých se podílí třeba světově uznávané designérské studio Olgoj Chorchoj. Třeba takové Prim Republika, to je nadčasová dokonalost.

Manžetové knoflíky, kravata, kožená peněženka

Sáhnete-li po jednom z klasických pánských doplňků, určitě nešlápnete vedle. Krásné manžetové knoflíky nabízí např. Le Premier nebo Galard. Pokud vám to dovolí rozpočet, sáhněte po zakázkových stříbrných knoflících s monogramem. Hlavně buďte střídmí s kreativitou a vyberte tvarově i barevně jednoduché, elegantní knoflíky. S kravatou je to maličko složitější a pokud můžete, nechte si poradit ve specializovaném obchodě. Kravatu musíte vybírat s ohledem na barvu obleků a košil, které táta nosí. Zároveň je vhodné zohlednit i módní trendy a materiál. Je to taková malá magie, ale na druhou stranu — pokud neuděláte nějaký šílený přešlap, jako například kravatu s motivem Darth Vadera, tak táta ve svém šatníku určitě najde kombinaci, která bude s darovanou kravatou vypadat skvěle. Držte se hedvábí a vlny a nemůže to skončit špatně. Pořádná kožená peněženka je samozřejmě také skvělý a trvanlivý dárek. Pokud vám to rozpočet dovolí, sáhněte vždy po pravé kůži. Látková šrajtofle nebo peněženka z umělé kůže nevydrží dlouho a navíc s ní táta neudělá takovou parádu.

Pořádné pero

O tom, proč by muž měl mít pořádné pero jsem se rozepsal v samostatném článku. Chcete-li si ušetřit čas a námahu, jednoduše sáhněte po autorském peru české značky Kayu. Nic originálnějšího a elegantnějšího v této cenové kategorii neseženete.

Pořádný holící strojek

Je dost pravděpodobné, že se táta holí… A pokud to dělá nějakým elektrickým strojkem nebo nesmyslem od Gilette, máte skvělou příležitost dát mu pořádný holící strojek pro chlapy. Sám jsem už roky majitelem holícího strojku od Mühle a nemůžu si ho vynachválit. Ve spojení s holící pěnou Proraso jde o nepřekonatelnou kombinaci.

Kvalitní alkohol

Pokud není táta ryzí abstinent, tak kvalitním alkoholem mu určitě uděláte radost. Pokud můžete, najděte někoho kdo pálí a vyberte od něj nějakou pořádnou slivovici. Vážně. Ta prostě nezestárne. A navíc je to dárek, který táta může buď vypít (a pořádně si to užít) nebo někam schovat a vytáhnout k nějakému jubileu — třeba až se stane dědečkem nebo až odmaturujete, odstátnicujete, oženíte se, vdáte se… Podle mě je domácí slivka nejlepším dárkem z kategorie alkoholu. Pokud ale chcete něco trochu honosnějšího, určitě vyzkoušejte něco z dílny českého Žufánka. Třeba takový Gin teď zažívá neskutečný boom. Pokud chcete jít ještě o něco dál, zkuste třeba kvalitní rum nebo whisky — v tom případě ale neváhejte a dopřejte si trochu nalejvárny (rozuměj vzdělání), protože vybrat kvalitní alkohol je docela věda. Mně třeba neskutečně překvapila kanadská whisky Crown Royal Northern Harvest Rye. Kdo by čekal, že v Kanadě dělají skvělou whisky, že? Nebo třeba taková japonská Nikka.

Zážitek

V případě zážitku dost záleží na tom, jaký táta vlastně je. Ne každý je ochoten skočit hlavou napřed z mostu, takže dávejte pozor, abyste tátovi namísto skvělého zážitku nedarovali noční můru. Každopádně z vlastní zkušenosti můžu říct, že bungee jumping z mostu Hačka je nezapomenutelný zážitek. Maximálně jsem si užil taky řízení dopravního letadla v simulátoru, létání ve větrném tunelu v Hurricane Factory, surfování na umělé vlně, jízdu v Lamborghini Gallardo, vyhlídkový let v horkovzdušném balonu a zatím největší šílenost — a zároveň taky nejintenzivnější zážitek, kterým jsem byl obdarován: tandemový seskok padákem. Vše z výše uvedeného můžu osobně všemi deseti doporučit.

Sport

Pokud je táta aktivní nebo i pasivní sportovec, určitě mu uděláte radost, když s ním zajdete na oblíbený sport. Vemte ho na hokej, fotbal, tenis nebo třeba na ragby. V případě ragby zkuste v Brně zajít na RC Dragon Brno, v Praze pak určitě zajděte na Spartu. V obou případech uvidíte v akci alespoň některé české reprezentanty nebo mé bývalé spoluhráče. A i když se v česku nehraje úplně světové ragby, tak rozhodně stojí za vidění.

Pokud chcete tátovi dopřát něco sportovně exkluzivního, mrkněte třeba na některé sportovní zájezdy a zaleťte si na Premier League, NHL, Wimbledon nebo na příští mistrovství světa v hokeji.

Čemu se rozhodně vyhnout

Divoké devadesátky už máme doufám za sebou a proto bychom společně mohli dát konečně sbohem párkovým kyticím, lascivním dortům, obloženým mísám s gothajem a dalším zvrácenostem.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.