Co mám dělat, když ztratím peněženku?


Ztracená peněženka

Přišli jste o peněženku? Někdo vám ji ukradl nebo jste ji někde prostě jen zapomněli, nechali, ztratili? Zmizení samotné peněženky by nebylo až takové drama, ale problémem byl její obsah, že? Peníze, platební karty, občanka, řidičák, kartička pojišťovny, elektronický klíč od kanceláře, šalinkarta nebo lítačka atd. Je toho hromada. Co teď? Co udělat jako první?

Ztratil jsem peněženku, co mám dělat?

Vzpomeňte si, co všechno jste v peněžence měli. Udělejte si soupis a dejte se do obvolávání a hlášení. Nebojte, v klidu to jde zvládnout. Nejste první ani poslední, komu se to stalo.

Platební karty

Zákon nám všem ukládá pečlivě se starat o doklady, a jejich ztrátu/zcizení nebo poškození okamžitě hlásit. Tolik praví teorie. Praxe je ovšem taková, že jako první byste měli nahlásit ztrátu platební karty - ať už jde o debetní nebo kreditní kartu. Nalejme si čistého vína a nehrajme si na to, že na kreditce jsou peníze banky a tím pádem jsou jejím problémem. To částečně funguje, když se někomu povede podvodná transakce (obvykle online) a vy kartu stále máte u sebe. Nefunguje to ovšem ve chvíli, kdy jste kartu ztratili a dostatečně rychle to nenahlásili.

Všechno, co se s kartou děje před nahlášením ztráty je váš problém. Všechno, co se s kartou děje po nahlášení je problém banky. Proto jednejte co nejrychleji.

Každá banka je na tuto situaci připravena a má k dispozici 24/7 infolinku, kde ztrátu platebních karet nahlásíte. Samozřejmě to můžete udělat i osobně, na kterékoli z poboček vaší banky. Základní kontakty všech bank v ČR najdete zde. Blokaci karet provede jakákoli banka zdarma. Spousta z nich vám i zdarma vydá novou kartu. Pokud ne, bude vás to stát pár stovek.

Pozor na “embosku”, tedy embosovanou kartu s reliéfními údaji - u ní je poplatek za blokaci, stoplistaci a vydání nové karty často výrazně vyšší.

Občanka

Občanku má v peněžence skoro každý. Obzvlášť od chvíle, co existuje ve formátu platební karty. Je tedy skoro jisté, že s peněženkou jste přišli i o občanku. Povinnost nahlášení její ztráty vám v tomto případě ukládá přímo zákon a to následujícím způsobem:

  • Kdy nahlásit ztrátu občanky: hned
  • Kde nahlásit ztrátu občanky: na kterémkoli obecním úřadě s rozšířenou působností (Pozor, zde vám pak občanku taky vydají! Za poplatek ho ovšem rádi vydají i na jiném úřadě.), na matrice nebo na městském magistrátu
  • V případě, že vám peněženku s občankou někdo ukradl, nahlašte to i na Policii, resp. tu navštivte první.

Co se bude dít potom

Příslušná instituce (Policie nebo Obecní úřad) občanku především zablokuje, resp. zneplatní. Díky tomu jste v klidu, že s ní žádný koumák neprovede nic nekalého. Existuje i vývěska neplatných dokladů na webu Ministerstva vnitra, kde si můžete zalistování svého dokladu ověřit.

  • Potom si nejpozději do 15 dnů musíte zažádat o novou občanku. Většinou to uděláte hned na úřadě, ale v případě, že jdete na Policii se hodí tuto lhůtu znát.
  • S sebou na úřad už nemusíte mít žádnou pasovou fotku - úředník si ji udělá sám na místě
  • Vyberete si, jestli chcete občanku se strojově čitelnými údaji a čipem (za pětistovku) nebo bez nich (jen za stovku).
  • Do 30 dní vám na úřadě přistane nová občanka, kterou si tam můžete vyzvednout. V případě větších měst obvykle funguje nějaký (alespoň základní) elektronický systém pro ověření, zda je občanka už hotová a připravená k vyzvednutí.

Řidičák

V zásadě stejná anabáze, jako se ztracenou občankou vás čeká i při vyřízení řidičáku. Jen pozor na velice krátkou lhůtu pro nahlášení ztráty nebo odcizení - v případě řidičáku je to jen 5 dní oproti 15 u občanky. Vše opět probíhá na úřadě s rozšířenou působností.

Co se bude dít potom

  • Na úřad si vezměte s sebou pasovou fotku. Rovnou zapomeňme na to, že se někdy dožijeme chvíle, že si ji úřady zvládnou předat, když už ji jednou mají.
  • S sebou si vezměte i padsátikorunu (správní poplatek), popř. pětistovku jako poplatek za expresní vyřízení, když chcete mít nový řidičák hotový do 5 dní.
  • Při vyřizování nového řidičáku dostanete řidičák provizorní, který bude platit 30 dní. Zde opět pozor: tento dočasný řidičák je platný jen na území ČR!
  • Do 5, resp. 20 dní byste měli dostat nový řidičák.

Techničák

Pokud ho ještě nosíte v peněžence, přestaňte s tím. Teď hned. Resp. teď už je pozdě, ale pro příště ho mějte v autě. Třeba za stínítkem. V případě, že by vám auto ukradli je zlodějům malý techničák k ničemu. Ke všem administrativním úkonům potřebují velký techničák, který naopak v autě vozit nesmíte. Ne na popud mé rady, ale ze zákona. Malý techničák do peněženky prostě nepatří, hotovo. O vystavení nového můžete požádat na dopravním inspektorátě nebo - jako obvykle - na úřadě s rozšířenou působností. Žádost ale nepřijmou, dokud nemáte novou občanku. Takže když jste ztratili celou peněženku a ještě nemáte novou občanku... takový začarovaný kruh. Proto je opakování matka moudrosti a znovu zmíním, že techničák se v peněžence nenosí.

Co se bude dít potom

S sebou na úřad potřebujete:

  • občanku (opravdovou, ne ten náhradní zelený papírek)
  • originál velkého techničáku
  • v případě, že je auto registrováno na podnikající fyzickou osobu nebo právnickou osobu, taky živnostenský list, resp. výpis z obchodního rejstříku
  • stovku jako správní poplatek

Aktivní úředník může chtít potvrzení od policie, že došlo k odcizení, ale podle všeho na to nemá právo. Jinými slovy, se ztraceným techničákem nemusíte na policii.

Výhrou je, že techničák obvykle na úřadě vyhotoví na počkání, takže prakticky hned odcházíte s novým techničákem.

Kartička zdravotní pojišťovny, průkaz pojištěnce

Další celkem choulostivý doklad, na který jste v peněžence už dost možná i zapomněli. Aby těch různých lhůt náhodou nebylo málo, její ztrátu musíte své zdravotní pojišťovně oznámit do 8 dní. Za odměnu dostanete papírovou kartičku, která v době vyřizování nahradí tu ztracenou plastovou. Na novou si počkáte od cca 14 do 30 dní.

Šalinkarta, lítačka, průkaz MHD

Duplikát vyřídíte na příslušném dopravním podniku. Každý má své podmínky stavenovny maličko jinak, nicméně společné mají to, že vám duplikát často nebudou chtít vystavit, pokud nebyla průkazka splněna nějaká podmínka: např. průkazka musela být odcizena nebo poškozena (a to často ještě jen určitým způsobem). Na průkazku MHD tedy pozor.

Ostatní karty a průkazy

Karty do knihoven, ISIC/ITIC, permanentky, věrnostní kartičky. To vše jsou věci, které budete potenciálně taky řešit. Vystavení takových duplikátů je zcela v režii každé z těchto institucí, takže máte možná ještě docela dost práce před sebou…

Zvládli jste to?

Paráda. Všechno máte zpět. Je na čase si vybrat novou peněženku. Máte i jedinečnou možnost přehodnotit, co všechno v peněžence nutně potřebujete a zvolit takovou, která bude moderní a slim. Věřte mi, že není nutné v peněžence nosit třeba právě naposledy zmíněné věrnostní karty. Existuje spousta alternativ, které vás nakonec ani nijak neomezí. Nepodporují třeba vaši oblíbení prodejci, knihovny, posilovny, atd. Apple Wallet? Nebo ještě jednoduššeji zkuste iOS aplikace Portmonka nebo Stocard. Nebo pokud máte Android, zkuste třeba českou appku OneCard. Do nich si prostě jen nahrajete kartičky a obsluze pak ukážete čárový kód dané karty na displeji telefonu. Jasně, telefon můžete mít vybitý, ale jaká je pravděpodobnost, že se to stane právě ve chvíli, kdy budete chtít jít do fitka? Nákupní centra navíc nabízejí i tzv. charging-pointy, kde můžete svůj smartphone zdarma dobít. Možnosti prostě existují a jsou pohodlnější, než mít peněženku velikosti minivanu, jejíž ztráta vás zaměstná ještě víc, než je nezbytně nutné. Poděkují vám vaše kapsy a poděkujete jistě i sami sobě v případě, že se vám peněženka ještě někdy v budoucnu nedejbože zatoulá.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.