Jak se starat o koženou podrážku bot


Dopřáli jste si pořádné rámové oxfordky od Loake, Berluti nebo třeba Berwick? Gratuluji! Lepší boty nenajdete. Pokud se o ně budete starat, budou skoro věčné. Ostatně jako vše kožené. Kožená podrážka (správněji, v případě rámových bot obzvlášť, však podešev) je ale trochu specifická a pokud máte na nohou své první boty s koženou podešví, může se hodit pár tipů jak se o ni starat.

Alespoň jednou měsíčně odstraňte z podešve nečistoty a kamínky

Vezměte si kartáč s tužšími nylonovými štětinami. Připravte si trochu roztoku vody s mýdlem (ideálně jádrovým), do kterého kartáč namočte a pořádně podešev vlhkým kartáčem vyčistěte. Odstraňte hlavně kamínky, které mohou odolat i kartáčování.

Jak se zbavit skvrn po posypové soli? Použijte roztok vody a octa v poměru 2:1 ve prospěch vody. Hadříkem namočeným v tomto roztoku jednoduše setřete skvrny od soli. Potom nechte boty přirozeně vyschnout.

Nechte ji pořádně vyschnout

Po tomto prvotním ošetření nechte podrážku vyschnout. Klidně den nebo dva. Přirozeně, pomalu, pořádně, bez jakéhokoli umělého zdroje tepla. Rozhodně boty nedávejte schnout do blízkosti radiátorů. Vím, že se opakuji, ale správné sušení je u kůže opravdu důležité. Myslete na to.

Zvlhčete ji kondicionérem a vykartáčujte do lesku

Jakmile je podešev přirozeně vysušená, dopřejte jí trochu kondicionéru, který bavlněným hadříkem do kůže pořádně vmasírujte. Po aplikaci kondicionéru musí kůže vypadat vlhká. Pokud nevypadá, přidejte ho více, nebojte se. Opět nechte kůži přirozeně vyschnout. Nebojte, teď to nebude trvat tak dlouho. Jakmile vypadá vláčná, ale už ne vlhká, dejte jí pár pohlazení leštícím kartáčem s štětinami z koňské žíně.

Jednou za 3-6 měsíců impregnujte

Opravdu jemně, zlehka. V podstatě bude stačit jeden nástřik velmi tenkého filmu impregnace z uctivé vzdálenosti. S impregnací to nepřehánějte.

Používejte bavlněné návleky, pytlíky, kopyta nebo klidně i staré noviny

Starejte se o boty i když je nenosíte. Pokud máte cedrové kopyto, tak ho důsledně používejte. Pokud ne, dávejte do bot alespoň zmačkané staré noviny nebo je celé vkládejte do botníku v bavlněném návleku. To vše pomáhá vytahování vlhkosti a přirozenému schnutí, které je v podstatě alfou a omegou celé péče jak o koženou podešev, tak o celé boty.

Mějte více párů

To je možná ten nejlepší tip, který vám mohu dát. Budete-li jeden pár rámových bot nosit den co den, tak vás buď budou trápit relativně náročnou údržbou nebo bude brzy po nich. Může za to zase ta zpropadená vlhkost. Když budete ovšem mít víc párů bot a budete je přibližně ve stejných intervalech střídat, tak stihnou vždy pořádně vyschnout a budou skoro nesmrtelné.

Pár tipů, pokud máte své první Goodyear welted — tedy rámové — boty

Pokud jsou to vaše první rámovky, tak se připravte na několik menších překvapení.

  1. Nejprve se vám nejspíš bude zdát, že jde o botu španělskou. Bez ohledu na to, kde ji skutečně vyrobili. Kůži trvá, než se vašemu chodidlu přizpůsobí. U mých zatím posledních Loake to trvalo cca týden nošení obden. Pak si bota sedne a pohodlnější obuv byste těžko hledali.
  2. Kožená podešev je fantasticky pohodlná za předpokladu, že jdete po suchém a relativně rovném chodníku. Jakmile ale vstoupíte např. do nákupního centra s podlahou posetou kachličkami, tak si zabruslíte. Připravte se na to, že budete nuceni našlapovat velmi obezřetně, s takřka královskou rozvážností. Za chvíli si ale zvyknete a kůže na podrážce se trochu ochodí. Pokud chcete, můžete před prvním nošením koženou podrážku párkrát přejet hrubým smirkovým papírem. Na vlastní nebezpečí. Já osobně to nikdy nedělal a raději jsem prvních pár dní chodil opatrněji.
  3. Boty raději vůbec nenazouvejte, je-li venku námraza nebo mokro. Budou klouzat opravdu hodně. Navíc kožené podrážce není vlhkost úplně po chuti. Respektive: vlhkost sama o sobě kožené podrážce nevadí. Je ovšem potřeba ji pak nechat náležitě pomalu a přirozeně vyschnout. Rovnou zapomeňte na to, že byste boty položili na radiátor. Tím by se zkroutila. To koneckonců platí pro vše kožené.
  4. Podešev nechte prostě ochodit. Nebojte se toho. Od toho podrážka je. Většina výrobců nabízí rekonstrukci podrážky za poměrně rozumných podmínek (kolem 2000 Kč). Platí nepsané pravidlo, že rekonstrukci byste měli podstupovat ve chvíli, kdy její cena není vyšší, než polovina kupní ceny celého páru bot. Jinak se moc nevyplatí a je asi výhodnější si koženou podrážku nechat podrazit. U dražších bot ale všemi deseti doporučuji využít možnosti rekonstrukce a nechat si od výrobce podrážku vyměnit.
  5. Nenechte ji ochodit úplně! To v kontextu předchozího bodu nedává moc smysl, že? Ale ano, dává. Jen si podešev při každém čištění prohlédněte nebo jednoduše vnímejte, jestli při chůzi už necítíte drobnější kamínky, které se tlačí dovnitř. Obecně platí: pokud se podešev ochodí o cca 0,5 cm, nechte ji vyměnit. Jinak byste mohli ublížit celé botě.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.