Jak se starat o vousy


Nechat si narůst vousy není nic složitého… Ne, počkat, vlastně je. Vlastně je to docela úděl. Několik týdnů až měsíců čekání, kdy na divoce rostoucí štětiny nemůžete v podstatě ani sáhnout. Celou dobu to svědí, jako kdyby parta ježků pořádala na vaší tváři orgie. A navíc je v tom vedro. Obden se vidíte v zrcadle a s pološíleným výrazem svíráte holící strojek balancujíc nad propastí nechat nebo oholit. Ráno se budíte s přeleženým chomáčem, který odmítá kapitulovat a získat nějakou prezentovatelnou podobu. Nakonec se to ale podaří a konečně máte svou mužskou hřívu i na bradě, krku a bůhví kde ještě. Výborně. Nastal čas s tím křovím něco udělat tak, abyste zase mohli mezi lidi.

Co budete potřebovat

Přiznejme si, že trh se docela zbláznil. S rostoucí oblibou vousů, respektive plnovousů, se na trhu objevilo nesmyslné množství různých (různě nesmyslných) produktů, které k péči o svou spodní hřívu údajně potřebujete. Věděli jste, že existuje vyhřívaný kartáč na vousy? Vážně. Existuje. Výborný způsob, jak utratit cca 2000 Kč. Pojďme to zjednodušit. Tady je pár věcí, které budete opravdu potřebovat.

  1. Teplou vodu. Tu určitě máte.
  2. Dřevěný hřeben
  3. Olej na vousy.
  4. To. Je. Všechno.

Pokud chcete plnovous ještě nějak výrazněji stylovat, může se hodit i balzám s vyšším obsahem včelího vosku nebo lanolinu. Čím větší zastoupení vosk nebo lanolin má, tím víc vám půjdou vousy stylovat. Zbytek zajistí slušná životospráva: pijte hodně vody, hýbejte se, kvalitně jezte.

Pokud chcete něco extra, sežeňte si i kartáč. Čím delší vousy, tím více kartáč oceníte.

Jak se o vousy starat

Máte vše nakoupeno? Nebyl toho zase tak moc, že? Dřevěný řeben + olej. Hotovo. V podstatě byste si vystačili i s obyčejným plastovým hřebínkem, ale ten by vám dřív nebo později vousy zašmodrchal, dělal v nich mezery a hlavně vytvářel nepříjemnou statickou elektřinu. Proto berte dřevo.

  1. Ráno vemte vousy s sebou do sprchy. Myslím, že se nebudou bránit. Pokud se ráno nesprchujete, prostě je jen pořádně propláchněte teplou vodou nad umyvadlem.
  2. Dřevěným hřebenem vousy pročešte. Začnete ve spodní třetině a až ji rozčešete, postupujte směrem nahoru do prostřední části a nakonec je vyčešte celé shora dolů.
  3. Naolejujte je olejem. Olej dodá vousům i pokožce vitamíny a výživu. Navíc většina z olejů skvěle voní. Nepřehánějte to s ním, stačí pár kapek kapátkem přímo do vousů a pár na ruce. Potom vousy pořádně promasírujte až na kůži. V tomto bodě můžete v podstatě skončit. Není to nijak složité. Další body už jsou takové nice-to-have.
  4. Vykartáčujte vousy a použijte fén. Ano, fén. Ten, co má vaše lepší polovička nebo máma. Kartáčujte shora dolů a druhou rukou držte fén hned nad kartáčem a postupně vousy vysoušejte. Jen pozor, ať je teplotou nespálíte. Když si nebudete vědět rady, zeptejte se. Přítelkyně, manželky, mámy, babičky, zkrátka nějaké ženy 🙂
  5. Přidejte balzám. S výběrem experimentujte. Pár jich vyzkoušejte a uvidíte, který vám sedne. Jen dávejte pozor, aby neměl přehnaně zastoupenou složku kondicionéru — ten má tendenci vousy vysušovat a museli byste potom používat víc oleje. 

Olej je opravdu staletími prověřený základ péče o vousy. Vybírejte ideálně přírodní nebo nějaký blend, který vám bude vyhovovat. Experimentujte. Nebojte se ani udělat si vlastní nebo, pokud vám to vyhovuje, klidně používejte třeba kokosový. Je to jen na vás.

Jakmile se vám podařilo dostat do fáze, kdy máte skvěle vypadající vousy, které vám sednou, mazel tov! Jen pozor, protože práce nikdy nekončí… Další ráno to poznáte sami. O vousy je potřeba se průběžně starat, takže nezapomínejte na vše výše uvedené, nastavte si rutinu a opakujte, opakujte, opakujte… Výsledkem by mělo být to, že když dáte někomu polibek, bude mít ta osoba pocit, jakoby se jí dotkly andělské řasy a ne, jakoby zápasila s bruskou, která voní stejně, jako sněžný muž.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.