Jak vybrat holící strojek a žiletky


Holící strojek je pro muže obvykle středobodem koupelny. Vedle parfému jde pravděpodobně o nejdražší a nejcennější věc, kterou v koupelně máte. A pokud používáte taková ta jednorázová holítka z obchoďáku, tak jděte teď hned rovnou do koupelny a vyhoďte je. Vážně, udělejte to. Holení něčím takovým je přinejmenším nedůstojné. Výběr pořádného holícího strojku je, ač se to může zdát přehnané, poměrně důležitým milníkem pro každého chlapa.

Jak vybrat holení pro muže

Když zavrhnemte už zmíněné jednorázovky a obloukem se vyhnete i vícerázovkám (taková ta holítka s výměnnou hlavicí — ano, dívám se na tebe Gillette! Ne, nejsi pro muže to nejlepší. Ne-e.), zůstanou vám na výběr v podstatě dvě, resp. pro fajnšmekry tři varianty:

Elektrické holící strojky

Pokud se rozhodnete jít cestou střídavého proudu, tak vás čeká strastiplná cesta výběrem z mnoha a mnoha variant. V základu si můžete vybrat z planžetových nebo frézkových strojků a u vyšších řad vás obě varianty oholí prakticky stejně. Dál by vás mohlo zajímat, jestli vás strojek při holení ve sprše zabije nebo ne. Opravdu mokré holení totiž zvládají jen některé. Pokud mohu sám něco doporučit, tak sáhněte po nějaké klasice od Braunu, potažmo od Phillipsu. Planžetovka Series 9 od Braunu je králem na poli elektrického holení, s tou se nespletete. U Phillipsu zase nejspíš nešlápnete vedle (sám jsem bohužel nezkoušel, soudím jen dle referencí od přátel) s futuristicky vypadající Series 5000 a dál (tedy 6000, 7000 a nejdražší Series 9000). S výběrem vám může pomoci třeba dTest, který pravidelně dělá testy elektrických holících strojků. Pokud ale můžete, přejděte raději na další bod a tím jsou…

Opravdové holící strojky

Žiletkové s otevřenou nebo uzavřenou hlavicí. Jsou prostě nejlepší. Bez konkurence. Bez debaty. S ničím jiným se takhle dobře, a zároveň při troše praxe tak snadno, neoholíte. Pokud máte delší vousy a jistou ruku, tak rozhodně sáhněte po otevřené hlavici — s tou totiž pořádnou hřívu zvládnete zkrotit. Pokud jste spíš příznivcem kratších vousů, s klidným srdcem zvolte bezpečnější uzavřenou hlavici. Velkou výhodou těchto strojků je… že nejsou na elektřinu! Takže se s nimi můžete holit kdykoli a kdekoli. Nedostanete knock-out o síle 220 V. Dál rozhodně oceníte kvalitu holení, hygienu a to, že jsou prostě úsporné! S pořádnými žiletkami se oholíte minimálně pětkrát, než je budete muset vyměnit. A vzhledem k tomu, že kovový strojek je prakticky nezničitelný a žiletky stojí pár korun, tak… Zkrátka epic win. 100 bodů. Gem, set, hra pro pořádné holící strojky. Už několikrát jsem tady oslavoval holící strojky značky Mühle a udělám to znovu. Rasurkultur made in Germany! Das macht mir Spaß!

Břitvy a shavetty pro fajnšmekry

Tohle je něco pro pokročilé. Jestli jste měli trochu strach o svůj krk už v případě opravdových holících strojků, tak na břitvu nebo shavettu rovnou zapomeňte. Rozdíl mezi břitvou a shavettou je prakticky jen v tom, že u břitvy se musíte starat o ostří. Do shavetty naopak vsazujete (zlomenou) žiletku, kterou po několika použitích jednoduše vyměníte. Je to pohodlnější, ale není to tak cool. Oholení jednou z těchto fines je ovšem nepřekonatelné. Takže rozhodně stojí za vyzkoušení. Samozřejmě pokud se vzdáte pár kapek krve, které jistojistě v začátcích uroníte.

Jak vybrat žiletky

Žiletek je na výběr ohromná spousta. Najdete je v nejbližší drogerii, v každém supermarketu, snad i v každé večerce. V podstatě neprohloupíte s žádnými, ale u některých značek vám — podle typu vousů — jedna žiletka vydží kratší dobu, než u jiných. Sám mám vyzkoušeny následující značky, které mohu s čistým svědomím doporučit:

  • Mühle — ó, jak nečekané! Rasurkultur muss sein!
  • Astra — kvalita za skvělou cenu, dostupné snad úplně všude, najdete je ve jejich nejvyšší Platinum verzi v sadě s naším vlastním holicím strojkem Uptown
  • Perma Sharp — snad jediná věc, kterou kdy Rusové udělali pořádně

A pak taky značky, které ze svých zkušeností doporučit bohužel nemůžu:

  • Wilkinson
  • Concord
  • Diamonds Pro

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.