Jak vybrat kapesníček do saka


Kapesníček je v podstatě nejsvobodnějším pánským doplňkem. Dalo by se říct, že neexistují téměř žádná psaná ani nepsaná pravidla pro výběr správného kapesníčku do saka. Vlastně ano, jedno existuje: nikdy nekupujte set kravaty a kapesníčku. Nikdy. Vážně. Nikdy, nikdy, nikdy. Ptáte se proč? Hned ze dvou důvodů: jednak to vypadá stejně špatně, jako boty s hranatou špičkou a druhak je to synonymem nudy a všednosti.

Jak vybrat kapesníček podle příležitosti

Kapesníčky se trochu vymykají ostatním doplňkům a proto jejich správný výběr nelze snadno přiřadit jednotlivým společenským událostem nebo konkrétní příležitosti. Spíš by se hodila klasifikace podle atmosféry, kterou na dané události očekáváte nebo jaké chcete svou přítomností dosáhnout. Fantazii se skutečně meze nekladou a čím unikátněji a odvážněji chcete vypadat, tím odvážnější kapesníček—po stránce barev a vzoru—můžete zvolit. K výběru je dobré stavět se i z pohledu společenského postavení, které na dané události zaujmete: např. snaha o zastínění hlavních aktérů svatby není nejlepší nápad.

Jaký vybrat materiál kapesníčku

Syntetickám tkaninám se pokud možno vyhněte obloukem. Syntetika jde na první pohled poznat a dokáže zkazit jinak skvělý dojem z celého obleku. Je to stejné, jako s kravatou. Můžete-li si to dovolit, sáhněte k přírodním materiálům. V opačném případě z šatníku kapesníček raději vyřaďte.

Hedvábný kapesníček

Hedvábí asi netřeba představovat. Ušlechtilý materiál, se kterým rozhodně neuděláte chybu. Navíc, dle mého soudu, má tu výhodu, že vám kapsu nenafoukne. Hedvábí je totiž velmi jemné a tenké.

Bavlněný a lněný kapesníček

Protože jsou obvykle barevnější, se zajímavějšími vzory, hodí se nejlépe k letnímu outfitu. Opět s nimi ale v zásadě neuděláte chybu nikdy, pokud je nekoupíte v nudném setu s kravatou. Jen pozor, že bavlny i len jsou daleko pevnější, drsnější materiály, takže se klidně může stát, že vám s nimi trochu nafoukne kapsa.

Vlněný kapesníček

Trochu speciální kategorie kapesníčků, protože vlna sama o sobě je velmi specifická. Skvěle se kombinují např. s šálou nebo jiným zimním doplňkem a proto jsou vhodné naopak k zimním outfitům. Vlna zkrátka k zimě neodmyslitelně patří.

Jak kapesníček kombinovat s oblečením

Kapesníček kombinujte s kravatou, košilí nebo s čímkoli jiným. Svobodě se v tomto ohledu opravdu nekladou žádné mantinely. Důležité je ale mít na paměti pár základních parametrů, kterých je dobré se držet:

  • Kapesníček by neměl být ze stejné látky a stejného vzoru, jako jiná část oblečení
  • Skvěle vypadá inverzní varianta, kdy dominantní barva např. na kravatě je naopak sekundární barvou na kapesníčku
  • To stejné platí se vzorem
  • Při kombinování se světlejší košilí volte sytější odstín
  • Nebojte se ani odvážnějších kombinací — např. kapesníčku a barevných ponožek
  • S bílým nebo krémovým se nespletete nikdy
  • Kapesníček není v žádném ohledu povinný, takže pokud se s ním zkrátka necítíte, jednoduše ho vynechejte

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.