Nepostradatelné knihy pro muže, současné i nastávající otce


Knihovna

Pokud hledáte inspiraci ke čtení, jste na správném místě. Následující článek shrnuje dle mého soudu klíčové knihy, které by si měl každý muž přečíst, ať už se chce pobavit, poučit, zamyslet nebo si prostě užít jen něco surově chlapáckého. Každá z nich podle mě rozhodně stojí za ten čas, který s nimi strávíte.

Kmotr, Mario Puzo

Naprostá klasika, nezbytnost, pánský knižní základ. Pokud vás tato kniha minula, napravte to. Pokud nemáte času nazbyt, mrkněte alespoň na film. Vážně. V tomto případě by to byla trochu škoda a, ačkoli film je vynikající taktéž, ochudili byste se o famózně sugestivní jízdu s Famiglií Corleone od prvních krůčků na americké půdě až po její takřka přirozený přerod ve zločinecký konglomerát, továrnu na peníze a moc. Mario Puzo vám zkrátka předkládá literární nabídku, která se neodmítá.

Kmotr na Databázi knih

Nastavení mysli, Carol Dweck

Tohle je dle mého názoru často podhodnocovaná psychologická bible motivace. Pokud máte potomka nebo se teprve chystáte být otcem, tohle je ta kniha, kterou byste si měli přečíst. Český podtitul: “Nová psychologie úspěchu aneb naučte se využít svůj potenciál” dělá knize tak trochu medvědí službu. Díky němu ji možná na první pohled zařadíte do knihovny motivačních žvástů pro prodejce životních pojištění. Na druhý pohled ale zjistíte, že ji vydal Melvil, který špatné knihy jednoduše nedělá. Na třetí pohled pak zjistíte, že autorka je světově uznávanou kapacitou v oboru sociální a vývojové psychologie, vystudovala Yale, přednáší na Stanfordu a publikuje například ve Washington Post nebo NY Times.

Nastavení mysli na Databázi knih

Nezlomný, Laura Hillenbrand

Pamatujete si Nagano? Hádám, že ano. A pamatujete si pána, který v úvodním ceremoniálu nesl olympijskou pochodeň? Hádám, že spíš ne. Jmenoval se Louis Zamperini. Jeho životní příběh tak nesmírně překračuje hranice zdánlivě možného, že jde dle mého názoru o zlomovou (hříčka záměrná) knihu, kterou by si měl přečíst každý muž. Zvládnout se dá cokoli. Opravdu. Cokoli. A nedívejte se na stejnojmenný film. Není nejhorší, ale v tomto případě byste se opravdu hodně ochudili.

Nezlomný na Databázi knih

Mud, Sweat and Tears, Bear Grylls

Dorazili jste k jednoznačně nejchlapáčtější knize z tohoto seznamu. Po literární stránce nejde o žádné veledílo, ale nesuďte knihu podle obalu. Obsah je to, co se počítá, a toho v této autobiografii Bear Grylls servíruje nadměrnou porci. Pěkně syrovou, krvavou, špinavou porci. Pokusím se jen namátkou nastínit drobnou část příběhu: představte si, že úspěšně absolvujete výcvik britských speciálních vojenských sil SAS, provádíte jeden ze stovek seskoků, ale tentokrát se něco pokazí, protrhne se vám padák a vy spirálou míříte k zemi. Zlomíte si páteř. Nevíte, jestli někdy budete ještě chodit. 18 měsíců se léčíte a rehabilitujete. 6 měsíců na to, ve svých 23 letech, už stojíte na vrcholu Everestu jako nejmladší brit v historii a jeden z nejmladších horolezců vůbec. Prostě si to přečtěte.

Bláto, pot a slzy na Databázi knih

Outliers, Malcolm Gladwell

Pokud chcete zjistit, proč to někdo dotáhne ve svém oboru opravdu daleko, zatímco jiný člověk—ač stejně inteligentní, pracovitý a snaživý—nikoli, tak je tohle ta správná kniha pro vás. Gladwell umí skvěle využít svůj autorský um a složité procesy popsat na jednoduchých, ale dokonale trefných příkladech. Tohle je vlastně antimotivační manifest. Zjistíte, proč pravděpodobně nikdy nebudete nesmírně bohatí a slavní. Narodili jste se ve špatný rok nebo měsíc. Je to kruté, ale je to tak.

V některých částech svých argumentů a výzkumů se ovšem Gladwell nejspíš mýlí. Až knihu dočtete, zkuste na googlu zadat dotaz na “Gladwell NHL relative age”. I když jistá korelace by se tam najít dala… Tuhle knihu si zkrátka nenechte ujít.

Mimo řadu na Databázi knih

Začněte s proč, Simon Sinek

Tahle kniha tady v podstatě nemá co dělat. Je zbytečně zdlouhavá, zbytečně monotónní, zbytečně repetetivní… Má 256 stran a kdyby jich měla o 240 míň, byla by dokonalá. Ledaže… ledaže by její téma vysvětlil sám její autor v 18minutovém videu. V tomto případě platí, že na video se rozhodně podívejte a knihu si přečtěte jen v případě, že nemáte nic lepšího na práci, než si zdlouhavěji zopakovat myšlenky z videa. Knihu opět vydal Melvil, tentokrát ve své edici “Žádná velká věda” a může se zdát, že ani hlavní idea knihy zkrátka není žádná velká věda. Tak to ovšem často s důležitými myšlenkami je. Jakmile je někdo vysloví, zdají se velmi prosté, až banální. Common knowledge. Problém je, aby je někdo dokázal stravitelně artikulovat. A to Simon Sinek dělá výborně ve zmíněném videu, o dost méně poživatelná je pak jeho kniha.

Začnete s proč na Databázi knih

Rework, Restart, It doesn’t have to be crazy at work, Jason Fried & David Heinemeier Hansson

Trojice knih. Duo autorů. Jedna spojující linie. Chaos, úzkost, vyčerpání, vyrušování, přesčasy, porady—to vše jsou perverze, které na moderním pracovišti nemají co dělat. Ať už jste student, zaměstnanec, manažer, volnonožec nebo podnikatel, tyto knihy si zkrátka přečtěte. Autoři jsou mmj. tvůrci Basecampu a evangelisté principů tzv. “sane work”. Přemýšleli jste někdy nad tím, že hodinová porada týmu o deseti lidech není promarněná jedna hodina, ale deset? To už je o 2 hodiny víc, než jeden celý pracovní den. Porady? Zrušit! Boom. Open space kanceláře? Zavřít! Boom. Přesčasy? Zakázat! Boom.

Na téma pracovního prostředí, pracovní psychologie a motivace, firemní kultury či mentální hygieny najdete jistě nekonečné množství obsáhlejších prací, akademicky erudovanějších autorů nebo dokonce vědeckých studií. Duo Fried a Heinemeier Hansson na to ovšem jde jinak. Každou z jejich tří zmíněných knih přečtete za cca 2 hodiny. Žádná věda, žádné oblbování, žádný bullshit.

Tyto knihy by ve vaší knihovně rozhodně neměly chybět. Až vám příště někdo bude volat, že vám právě poslal e-mail; až vás příště Honza z marketingu vyruší z práce větou “Franto, jenom dvě vteřinky” aspoň budete vědět, jakou knihou ho hned vzít přes hlavu.

Všechny tři knihy na webu Basecampu, anglicky

Černá labuť, Nassim Nicholas Taleb

Dávno předávno, za devatero horami a devatero řekami, v antickém Římě věřili, že všechny labutě jsou bílé. Veškeré jejich vědění a empirické zkušenosti tomu nasvědčovali. Dávalo to smysl. Žádnou černou labuť nikdo nikdy neviděl… až jednou. Tato metafora skvěle popisuje hlavní téma knihy od původem libanonského akadamika a investičního poradce Nassima Taleba. Taleb provokativně nabourává naši vrozenou snahu držet se logických konceptů, setrvačnost našeho myšlení a spoléhání se na “empirické” statistiky, prognózy a vlastní zkušenost.

Stejně, jako jediná černá labuť zlikviduje koncept bílých labutí, likviduje i jakákoli nečekaná událost naši představu o světě. Sociální, finančním, behaviorálním, domnělém. Existence jediné výjimky zkrátka vyvrací jakoukoli teorii. Pokud obchodujete na komoditních nebo finančních trzích a tato kniha vám zatím unikala, neváhejte ani vteřinu. Pokud k tomu máte i dost peněz a nervy z ocele, inspirujte se Talebovou investiční strategií. Jednoho dne to přijde a vy neskutečně zbohatnete. Ne-sku-te-čně.

Times označily tuto knihu za jedno z nedůležitějších děl posledních šedesáti let. Must read.

Černá labuť na Databázi knih

Ahoj, tati, Mal Peachey

Pokud z vás bude otec a máte nervydrásající pocit, že tohle nemůžete zvládnout, pak doporučuji tuhle zábavnou příručku pro táty amatéry. Nic objevného se v ní nedozvíte, nic moc použitelného si neodnesete, ale pomůže vám se uvolnit a čtivou formou vám vysvětlí, že nebudete první ani poslední otec na světě. Pomůže vám se smířit s tím, že se už nikdy nevyspíte a to, jak brzy prakticky zjistíte, má nedocenitelnou hodnotu.

Ahoj, tati na Databázi knih

A Man for All Markets, Edward Thorp

Chlápek, co vymyslel počítání karet při blackjacku. Ano, to kvůli němu se teď blackjack hraje podle jiných pravidel, než dřív. Pak změnil ruletu. Asi by ani nebylo potřeba pokračovat. Tohle si prostě musíte přečíst. Ne ani tak kvůli jeho zběsilé jízdě po kasinech, jako spíš kvůli tomu, že tento legendární matematik—potom, co ho vyhnali z prakticky každé herny v Las Vegas—přesedlal do té největší: na Wall Street. Upřímně ani nevím, co k této knize napsat. Je to zkrátka neskutečná jízda na sedadle spolujezdce, přičemž za volantem sedí muž, který za použití ryzí síly mozku porazil neporazitelné. Několikrát.

A Man for All Markets na Amazonu, anglicky

Gentleman, Bernhard Roetzel

Průvodce gentlemana se vším všudy. Berte jen vydání od roku 2016 dál—jde o aktualizovanou verzi pro 21. století. Původní verze, ač také přínosná, je už dnes trochu archaická. Pokud hledáte knihu, která vám ukáže cestu seběvědomého vystupování, vynikajícího chování a bude vám zároveň módním průvodcem, pak je to právě Roetzelův Gentleman. 376 stran napěchovaných informacemi k nezaplacení. Nejde o beletrii a čtení se dá skvěle rozkouskovat. Máte-li tedy jednou za čas 15-20 minut a chcete se dozvědět něco užitečného a ve své podstatě nadčasového stran etikety, stylu, zkrátka patřičného elegantního mužství, tak s Gentlemanem rozhodně neprohloupíte.

Gentleman na Amazonu, anglicky


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.