Typy pánských peněženek


Pánské kožené peněženky Charleston

Peněženka. Drobný detail, který doplňuje výbavu každého muže. I v tak drobném doplňku je ovšem možné se lehce ztratit. Výběr správné peněženky není úplně jednoduchý a ohlasy našich zákazníků to jen potvrzují. Každý muž by měl vědět, co od peněženky vyžaduje. Mrkněte na souhrn typů pánských peněženek a vyberte si takovou, aby Vám opravdu seděla.

Běžné peněženky

Běžných peněženek je na trhu nepřeberné množství. Vybírat můžete z nekonečné záplavy tvarů, barev a značek. Obyčejně jsou běžné peněženky k dostání v látkové nebo kožené podobě, popř. jsou vyrobeny z kůže syntetické.

Jak poznat pravou kůži se dočtete v našem článku.

Běžná peněženka není obvykle ničím výjimečná, nicméně poskytuje svému majiteli domnělý komfort tím, že se do ní vejde prakticky cokoli. Někteří pánové ve své peněžence zatvrzele skladují roky staré účty z restaurací, parkovací lístky, vizitky, dokonce i celé faktury a to velmi často jen kvůli tomu, že jim to peněženka "dovolí". Takový přístup k pánskému doplňku je ovšem kontraproduktivní hned v několika bodech.

  1. Takovou peněženku většinou nedáte do kapsy (pokud samozřejmě nenosíte speciálně kvůli ní o dvě čísla větší sako či kalhoty) a musíte ji mít v dalším zavazadle (obvykle taška přes rameno apod.).
  2. V takové peněžence se jednoduše nevyznáte
  3. Takovou peněženkou děláte sami sobě ostudu. Vytáhnout takovou peněženku ze saka je podobné faux pas, jakobyste k obleku měli bílé, kotníčkové ponožky. Jednoduše špatně.

Dolarovky a spony na peníze

Minimalismus dovedený do extrému. Některým mužům vyhovují, někteří si je nedovedou jako náhradu peněženky představit. Pokud jste jejich příznivcem a jste spokojen, není co řešit. Pokud jste ji ovšem ještě neměl, zvažte, zda Vám pouhopouhé bankovky v peněžence, potažmo ve sponě, vyhovují. Většina dolarovek disponuje ještě kapsou na několik drobných mincí a některé dokonce i slotem na platební kartu.

Dokladovky

Dokladovky jsou ošemetnou kategorií peněženek. V podstatě nejde o peněženky (název tomu i napovídá), ale o obal na doklady. Nicméně... Někteří pánové je jako peněženky využívají a zcela jistě to možné je. Jejich vadou na kráse jsou obvykle větší rozměry prázdné dokladovky a obří rozměry dokladovky plné. Často také postrádají vyhrazené místo pro bankovky nebo doklady menších rozměrů (jako např. kartička zdravotní pojišťovny, nový občanský průkaz apod.).

Cestovní peněženky neboli pasovky

Cestovní peněženky lze snadno rozdělit na business a tourist class. Turistické pasovky jsou obvykle z levnějších materiálů a poskytují prostor pro nevídané množství dokladů, samostatné oddělení různých měn, prostor pro SIM karty, cestovní dokumenty atd. Často jsou vybaveny i vodotěsnou úpravou zipu a povrchu. Kvalitnější a celkově vychytanější business class pasovky jsou obvykle vyrobeny z pravé kůže a jsou důmyslně upraveny tak, aby pojmuly vše, co manažer k hladkému průběhu pracovní cesty potřebuje. To je jejich výhodou i nevýhodou zároveň. Tyto peněženky jsou jednoduše určeny pro cestování a na nic jiného se nehodí. Jejich majestátní rozměry je předurčují k tomu, aby byly součástí jiného, většího zavazadla nebo trávily v kapse svého majitele co možná nejméně času. 

Specifické, oborové peněženky

Nejtypičtějším zástupcem této kategorie peněženek je číšnická peněženka neboli kasírka či ještě lidověji "cech". Pokud ji máte a nejste číšník, zbavte se jí :-) V podstatě lze do této oblasti zařadit i manažerské pasovky, menší aktovky a tašky - vždy jde o peněženku určenou pro konkrétní účel, kterou ovšem mimo tento účel nepoužíváte.

Tenké peněženky

Geneze peněženek dospěla až k této samostatné kategorii. Žádná z jiných kategorií totiž nevyhovovala nárokům moderního muže, gentlemana, nezávisle na jeho věku. Proto musela vzniknout samostatná třída peněženek, která nabízí luxusní materiály, pečlivé zpracování a provedení, flexibilitu a styl. Žel, tenkých peněženek najdete na trhu jako šafránu. O různou podobu slim fit peněženky se pokouší různé značky, nicméně málokdo se dostane pod hranici 2 cm tloušťky plné peněženky a málokterá značka zároveň nabízí vychytávky typu skrytých kapes na bankovky zahraniční měny, sloty s všitými úchyty pro snadné vytažení platebních karet, speciální sloty na doklady a mnoho dalších drobností, které Vás potěší.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.