Co byste neměli nosit v peněžence


Do peněženky patří jen peníze, nejnutnější doklady a platební karty. Takový je ideál, ke kterému by se měla každá pánská peněženka přiblížit. Realita je ovšem jiná a proto bych se rád v tomto článku věnoval věcem, které do peněženky nepatří a vysvětlení proč.

Nenoste v peněžence…

  • Techničák (osvědčení o registraci vozidla): do peněženky nepatří, protože když ztratíte peněženku i s ním, máte o starost víc. Koneckonců je vám mimo auto k ničemu, tak proč ho… já nevím… třeba nenechat v autě? Za stínítkem? Když vám ukradnou auto, je zloději malý techničák k ničemu, takže se o něj nebojte. Na druhou stranu nikdy v autě nevozte techničák velký.
  • Věrnostní kartičky: máte jich určitě hromadu a většinu z nich nepotřebujete častěji, než párkrát za měsíc. Existuje dokonalá alternativa v podobě mobilní appky Stocard. Nahrajete do ní všechny kartičky a v obchodech pak ukazujete jen kód na displeji telefonu nebo Apple Watch. Dokonale jednoduché, elegantní.
  • Drobné mince: nepatří do peněženky, ale do prasátka. V peněžence, pokud musíte, noste jich maximálně pár a ty nejlépe v kapse.
  • Účtenky: do peněženky nepatří, protože patří buď do koše nebo do šanonu. Zaveďte jednoduchý systém zpracování účtenek—důležité archivovat, zbytečné vyhodit. Navíc s použitím různých věrnostních karet (v mobilu) účtenky ani nepotřebujete—informace o nákupu jsou načteny na kartě.
  • Vizitky: vaše vlastní vizitky budou z peněženky dřív nebo později vypadat neprezentovatelně. Kontakty všech ostatních si co nejdřív uložte do telefonu a vizitku vyhoďte nebo archivujte. Nejsnadnější je si vizitku vyfotit, sofistikovanější je použít nějakou skenovací aplikaci jako např. Scanbot, která dokáže údaje z vizitky i strojově číst a nejlepší je si prostě rovnou vytvořit nový kontakt a údaje z vizitky k němu přiřadit.
  • Pověry: určitě nevěříte na voodoo, tak z peněženky vyhoďte i rybí šupiny…
  • Fotky: fotky manželky, přítelkyně, dětí, psa—ty všechny můžete mít digitálně. Netahejte s sebou v peněžence fotky, protože dopadnou jako vizitky.
  • Papírky s poznámkami: opět digitalizujte, vše si foťte nebo rovnou pište digitálně. V poznámkách se pak lépe vyznáte a můžete je snadno sdílet. Hlavně v peněžence nikdy nenoste žádný papírek s PIN kódy k platebním kartám.
  • Kondomy: nenoste je v peněžence, protože se časem poškozují a tím prezervativy ztrácí na účinnosti! Nezadělávejte si zbytečně na zdravotní nepříjemnosti.

Vše výše uvedené do peněženky zkrátka nepatří. Pokud se těchto relikvií ale vzdát nechcete a nepřesvědčil jsem vás, zamyslete se ještě nad zdravotním a bezpečnostním rizikem tlusté, přeplněné peněženky:

  1. Tlustá peněženka v zadní kapse vychyluje rovnováhu při sezení a může poměrně snadno způsobit zdravotní komplikace—nerovnováha ve svalech dolní části zad poškozuje pánev, boky i páteř. V katastrofickém scénáři může dlouhodobým častým sezením na tlusté peněžence dojít i k zánětu sedacího svalu. Stojí to za to? Peněženku můžete při sezení samozřejmě vždy vytáhnout z kapsy na stůl, ale…
  2. … tím zvyšujete riziko, že vám ji někdo ukradne. Stačí být chvilku nepozorný a o peněženku (a především její obsah) můžete snadno přijít. Nehledě na to, že jakmile si např. odskočíte na toaletu a peněženku necháte ležet na stole, automaticky tím přenášíte jakousi zodpovědnost za její bezpečnost na spolusedící osoby. Riziko krádeže je s tlustou peněženkou vyšší i za chůze, kdy naditá zadní kapsa více láká zloděje.


Nejlepším možným řešením je zkrátka mít v peněžence pořádek, nosit v ní jen to nejdůležitější a mít ji co možná nejtenčí. Slim je prostě in.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.