Dárek pro maturanta


Mladý muž v obleku

Ten magický moment v životě každého kluka. Zkouška z dospělosti. Stává se z něj muž. Upřímně - i když je to už poměrně dávno, stále mám tu “svou” zlomovou chvíli ještě v živé paměti. Ten perfektní pocit, kdy komise uznale pokývne, oznámí známky a je hotovo. Takřka dokonalá úleva nastane v prvních vteřinách po vyřčení verdiktu. Je úspěšně hotovo. Začíná další kapitola života a to je potřeba oslavit. 

Peníze jsou krásná věc, ale…

Často se říká: “za peníze, v Praze dům”, nicméně maturita asi pro většinu rodičů nebude ta pravá chvíle pro koupi nájemního domu na Malé Straně. Každý obnos ovšem novopečeného muže jistě potěší. Oslavy něco stojí a nadcházející prázdniny pravděpodobně budou nejdelší v jeho životě.

Sám jsem za maturitu dostal tehdy nezanedbatelný obnos. Velice dobře si taky vybavuji, že peníze rychle zmizí. A je vlastně jedno, o jakou částku jde. Prostě se vytratí v oparu bujarého veselí. Nezůstane po nich nic hmatatelného. Nic, co by člověk i po letech vzal do ruky a vzpomněl si, že si konkrétně tuhle věc vysloužil složením maturitní zkoušky. Že právě tento dárek dostal na oslavu svého pasování na muže.

Jak vybrat dárek pro maturanta

Kluk je najednou dospělý. Ne, že by těch pár dní hrálo nějakou roli, osmnáct mu už třeba i bylo, ale maturita je holt maturita. K dárku za tuto unikátní zkoušku, kterou maturant zdolal, je vhodné přistoupit s nadhledem. Položte si několik základních otázek. Odpovědi na ně vás navedou k vhodnému dárku pro maturanta.

  • Co bude mít váš maturant po zbytek života prakticky neustále u sebe?
  • Co je trvanlivé, nadčasové a bude dlouho a dobře sloužit?
  • Chcete, aby byl dárek za maturitu i praktický? Přeci jen, z kluka se právě stal - z určitého úhlu pohledu - oficiálně muž…
  • Chcete, aby si ten skvělý pocit ze složené maturity dlouho uchoval v paměti?

Pokud jste si na většinu otázek odpověděli kladně, nabízí se několik tipů na skvělý a zároveň praktický dárek pro maturanta. Pokud jste náhodou odpověděli záporně, zamyslete se znovu… Nový telefon? Za rok zastará. Nový notebook? Jakbysmet. Jakkoli sofistikovaná hračka nebo gadget? Z kluka je už muž, myslete na to. Běžné oblečení? Sice z něj už nejspíš nevyroste, ale ruku na srdce - chcete ho obdarovat tričkem a mikinou? Nový oblek? Z něj vyroste zcela zaručeně.

Chcete-li dát opravdový, praktický a hodnotný dárek, mrkněte na několik tipů níže.

Hodinky jako dárek pro maturanta

Hodinky jsou naprosto perfektní dárek za maturitu. Dovolím si tvrdit, že nekompromisně nejlepší. Sám jsem je dostal, ovšem až za absolvování vysoké školy. Hodinky splňují vše: jsou vhodným doplňkem pro každého muže, jsou trvanlivé, muž je má neustále u sebe (na sobě) a pokud jde o hodinky kvalitních, renomovaných značek, mají i opravdovou hodnotu. Otázkou pak zůstává pouze, jaké hodinky vybrat.

Variant a značek je spousta. Osobně jsem příznivcem klasických hodinek s kovovým vzhledem (ocel, titan, …) s pevným řemínkem. Výběr vhodné značky souvisí s otázkou hodinového strojku - ten může (mimo spoustu jiných specifik) pocházet primárně z Japonska nebo Švýcarska. Maturita je ohromná událost a proto bych se přiklonil spíš k tradičním švýcarským strojkům, které najdete v hodinkách značek, jako jsou např. Victorinox, Tag Heuer, Certina, Festina, Wenger, Omega a mnoho dalších.

Swiss Made - záruka kvality

Známá značka záruky a kvality - Swiss Made - je opravdu náročná na získání. aby ji hodinky mohly mít, musí být zkonstruovány z nejjemnějších materiálů, které musí pocházet výhradně ze Švýcarska a samozřejmě musí být vyrobeny u švýcarského výrobce. Původ této záruky kvality se datuje až do 15. století, kdy se ve Švýcarsku rozmohla nejprve ruční, následně i tovární výroba hodinek a Švýcaři získali punc světové velmoci ve výrobě hodinových strojků.

Made in Japan

Japonské hodinky naopak nemají tak dlouhou historii. Ta se datuje *pouze* do 20. století. Japonci jsou však také známí svojí přesností a kvalitativní úrovní, proto rychle dosáhli podobných kvalit, jako jejich švýcarští konkurenti. Kvalita japonských strojků je v dnešní době tedy naprosto srovnatelná se švýcarskou výrobou. Hlavní rozdíl tedy hledejte spíš v designu, který je u japonských firem většinou odvážnější, než u konzervativních Švýcarů. V případě japonských hodinek mohu naprosto bezkonkurenčně doporučit hodinky Seiko, které nad ostatními vyčnívají.

Czech made hodinky

Chcete-li něco českého, s hodinkami PRIM rozhodně nešlápnete vedle. Žádná jiná česká značka nedává smysl. Pokud tedy chcete “zůstat doma”, berte PRIM. A berte je s koženým páskem.

Peněženka jako dárek pro maturanta

Peněženka z pravé kůže je dalším příkladem perfektního dárku za maturitu. Z kluka se stal muž a tak je na čase opustit látkové “šrajtofle” a přejít ke kvalitním materiálům a zpracování. V případě peněženky zvažte původ kůže a její velikost.

Kožené peněženky

Slim peněženky Charleston

Při výrobě slim peněženek Charleston používáme výhradně tříselně činěnou italskou telecí kůži. Vyčinění tříslovinou je vlastně jen technický žargón pro zpracování kůže přírodními látkami.

Výhodou přírodní kůže je, mimo jeji nezpochybnitelnou pevnost, její schopnost krásně zrát. Kožená peněženka nošením, používáním a samotným působením času chytá nádhernou patinu. Tento přirozený proces vyzrávání kůže je nejépe vidět na našich modelech peněženky Astoria a minipeněženky Queens.

Tenké peněženky

Tenká a tlustá peněženka

Pokud jste se rozhodli, že kožená peněženka je vhodným dárkem pro vašeho maturanta, opravdu zvažte její velikost. Prvoplánové by bylo myslet si, že do peněženky muž nacpe všechno. Zamyslete se, co opravdu potřebuje. Tak moc toho zase v dnešní době není. Bankovky, karty, doklady, maximálně pár mincí a fotku přítelkyně. To vše zvládnou naše peněženky pojmout. Jinými slovy: s tenkou peněženkou rozhodně nešlápnete vedle. Chcete-li si o velikosti peněženek přečíst trochu více, mrkněte na náš článek o tom, jak vybrat peněženku pro muže. Bleskovou orientaci vám poskytne i několik následujících odkazů:

Šperky

Ačkoli šperky nejsou vyloženě mužskou devízou, ani s kvalitním šperkem v určitých případech nešlápnete vedle. Osobně bych se vyhnul zlatu, potažmo stříbru a zabrousil bych spíš k moderním materiálům: titanu nebo wolframu. Mezi pánskými šperky vyniká značka Boccia.

Nejvhodnějším šperkem pro mladého, moderního muže jsou zcela jistě manžetové knoflíčky. Vhodný je také decentní prsten nebo ještě decentnější náramek.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.