Jak má vypadat pánská peněženka


Představte si následující situaci: jste někde na networkingu a bavíte se ze zajímavými lidmi z vašeho oboru. Zajímá vás, co říkají a je zase zajímáte vy. Máte pocit, že to může vést k něčemu skvělému. Všechno vychází na jedničku. Získáváte kontakty, posloucháte co dělají ostatní a v jednoduchosti prezentujete, co skvělého děláte zase vy. Dostáváte vizitky a někdo vás požádá o tu vaši. Sáhnete do kapsy a vytáhnete smotek nylonu přelepeného lepící páskou, ze kterého trčí hromada věrnostních kartiček, účtenek a nesmyslů, které s sebou nosíte “pro jistotu”. Začnete se tím marastem prohrabovat a po chvíli nahmatáte svou vizitku. Vytáhnete ji a hrdě předáváte pomačkaný a špinavý kus papíru. Je to sice vizitka, ale moc dobrý dojem jste asi neudělali, že?

Takhle pánská peněženka vypadat nemá!

Pokud máte stejnou peněženku už od konce devítiletky, asi je na čase přehodnotit a pořídit si něco pořádného. Něco pro dospěláky. Něco pro muže, ne pro kluky.

Pánská peněženka musí splňovat dvě kritéria: být praktická a být prezentovatelná. Obé má hodně co do činění s tím, co nosíte v kapse. Takže se připravte na úklid.

Praktická peněženka

Jste případ, který nosí svou peněženku ještě od konce základky nebo z dob soudruha Husáka? Je navíc plná zbytečností tak, že patrně každou chvíli exploduje a vše “důležité” vystřelí do stratosféry? Potom byste měli opravdu uvažovat o revizi. Vytáhněte z ní vše, proberte se tím a nechte stranou jen to nutné minimum, které opravdu denně potřebujete. Mrkněte, jak vypadá teď. Je to lepší, že? Ale asi to pořád ještě není ono.

Přeplněná peněženka je hotová katastrofa pro všechny. Vy v ní nic nenajdete (ani to skutečně důležité) a zároveň vypadá poněkud hloupě, když takovou monstrozitu vytáhnete ve společnosti. Taky vám dělá ostudu při nošení v kapse – obrovská peněženka v zadní kapse kalhot dělá sezení nepohodlným a vaše zadní partie vypadají, jakoby… no… jakoby tam bylo něco, co tam zkrátka být nemá. Přenášení těžkotonážní peněženky v náprsní kapse saka, kabátu nebo bundy zase mírně vychyluje váhu na jednu stranu a svršky se na vás začnou brzy naklánět. A nakonec bez ohledu na to, do jaké kapsy obří peněženku strčíte, nakonec začne na oblečení vytvářet záhyby, které zkrátí životnost oděvu.

Pokud se tomu všemu chcete vyhnout, mrkněte na pár tipů na to, jak ztenčit a zjednodušit peněženku

Věci, které patří do pánské peněženky

  • Hotovost: ačkoli se virtuální peníze, kryptoměny, bezhotovostní platby a převody derou do popředí, v městské džungli je cash pořád král. Netvrdím, že je to dobře – jsem sám všemi deseti pro pokrok, ale zatím jde o holý fakt. Hotovosti se jen tak nezbavíme a v podstatě je to dobře.
  • Doklady: zůstaňte opravdu jen u toho nejnutnějšího. Občanka, řidičák, kartička zdravotního pojištění (a i ta by ve většině případů stála za zvážení). Všechno ostatní si vyfoťte a zazálohujte někam do snadno přístupného cloudu. Malý techničák do peněženky nepatří. I kdyby vám auto ukradli a pojišťovna vám díky zmizelému osvědčení o registraci chtěla krátit výplatu pojistky, tak se do krve hádejte nebo mrkněte na seznam pojišťoven, které už žijí v 21. století a nezamrzly ve středověku. Starou občanku si jděte vyměnit – vážně, vyplatí se to. Berte tu s čipem, protože digitalizace státu je za rohem.
  • Platební karty: 2 debetní karty by měly bohatě stačit. Pokud máte firemní kartu přidejte ještě tu. Kreditní karta má v peněžence určitě taky své místo, zejméne pokud jí platíte online (obvykle poskytuje lepší ochranu) nebo v zahraničí (někde vám debetku mohou odmítnout – často třeba v autopůjčovnách, kde je potřeba na účtu zablokovat zálohu) nebo jí prostě platíte i v Česku (při rozumném používání se některé mohou, díky poskytovaným bonusům, vyplatit). Dohromady tedy ne víc, než 4 karty.

Věci, které do peněženky naopak nepatří

  • Věrnostní kartičky: Vynechejte je. Úplně. Použijte nějakou mobilní appku, na jejich správu. Třeba Stocard
  • Kondomy: pokud je nosíte v peněžence, je vám buď 16 nebo je tam naopak od 16 máte. Kondomy se v peněžence poškozují, takže jsou pak k ničemu. 
  • Mince, drobné: Drobné patří do kapsy a pak rovnou do prasátka. Počítáním drobných se budete při platbě zdržovat, nejrychlejší je platba bankovkami, druhá nejrychlejší pak kartou. Z bankovky vám vrátí drobné, ty hodíte do kapsy a při první příležitosti do prasátka. Uvidíte, že časem se tam nastřádá opravdu slušný obnos. A počítání můžete nechat na úředníkovi za přepážkou, kde vám je vymění za bankovky.
  • ‌Účtenky: Cokoli staršího než 24-48 hodin už nemá v peněžence co dělat. Pokud je chcete ukládat, opět použijte cloud nebo je při nejbližší příležitosti vyložte doma/v kanceláři do šanonu. Mějte v tom prostě pořádek.
  • Techničák a stará občanka: Vím, že se opakuji, ale opravdu...

Peněženka, co neudělá ostudu

Každá věc má svůj účel a proto nebudu tvrdit, že např. nylonové peněženky jsou implicitně špatné. Mají své využití, stejně jako má své využití třeba číšnická kasírka. Taky je to peněženka, ale běžně by ji s sebou nosil málokdo. Proto je důležité si vybrat tu správnou peněženku pro danou událost nebo situaci. Jedete na vodu a potřebujete něco nepromokavého? Slim kožená peněženka asi nebude ideální volba. Potřebujete naopak něco do společnosti? Pak lepší volbu nenajdete. Nepotřebujete nic jiného, než bankovky? Pak je ideální dolarovka nebo spona na peníze. V zásadě je důležité si uvědomit, kde budete peněženku potenciálně používat a vytahovat a jaký při tom může splnit účel nebo vyvolat dojem.


Nevidím nejmenší důvod k tomu, mít doma jen jednu peněženku. Boty taky nemáte jen jedny, protože k obleku si kopačky nevezmete. Berte peněženku jednoduše jako doplněk, který má být funkční a prezentovatelný.

 


1 komentář


  • Pavel H

    Drobných je sice dobré se zbavovat, ale nejmenší nominální papírová hodnota v Česku je 100Kč anebo 5E … tak asi záleží, kam se chodí na nákup.


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.