Jak nosit klíče jako gentleman


S klíči, podobně jako třeba s peněženkou, je to zdánlivě jednoduché. Můžete to ovšem dělat snadno nebo pořádně. Nosit klíče na kroužku v kapse, to umí každý. Na tom zkrátka nic není. Otázkou je, jestli chcete být jako každý druhý nebo chcete mít ve věcech pořádek. Jak udělat pořádek v peněžence jste si možná už přečetli. Pokud ne, mrkněte na to. S klíči je to víceméně analogické — odstranit zbytečnosti, zaměřit se na to důležité, vybrat si styl.

Každodenní pánská výbava

Klíče jsou součástí každodenní výbavy každého muže. Bez klíčů vlastně ani neodejdete. Respektive odejdete, ale už se nejspíš nevrátíte. Alespoň ne bez pomoci zámečníka. Každý den s sebou zcela určitě nosíte pořádnou peněženku, mobil a klíče. To vše patří do EDC — Every Day Carry nebo Essential Daily Carry. Zkrátka základní výbava. Velmi často s sebou máte i hodinky, někdy přidáte kapesníček, možná i psací pero a notes.

Proč není OK nosit klíče na kroužku v kapse

Důvody jsou vlastně jen tři a souvisí s tím, co je na klíčích obvyklé—jsou kovové a mají zuby. Celkem ostré zuby.

  • S železnou náloží v kapse budete cinkat, jako školáček
  • Klíče na kroužku vám budou škrábat ostatní věci v kapse
  • Dřív nebo později vám volné klíče prodřou do oděvu díru

Proč není OK nosit klíče na karabině na pásku nebo na řetízku kolem krku

Tohle, myslím, ani nestojí za delší rozbor. Předpokládám, že nejste kovboj ani malé dítě. Jste gentleman. Takhle klíče nenoste. Budete cinkat a dělat dojem jako... no takový, jaký určitě nechcete.

Jak nosit klíče pořádně

Vyberte si pořádnou klíčenku nebo pouzdro na klíče. Ano, tak snadné to je. Pořádné klíčenky a pouzdra vám opět z principu nedovolí nosit desítky různých nepotřebných klíčů a zároveň vás ochrání před všemi běžnými nepříjemnostmi—nebudete s nimi cinkat, nebudou vám škrábat zbytek základní výbavy a neudělají vám do oděvu díru. Podle mě existují vlastně jen 2 schůdné varianty, které se více či méně hodí ke stylu, jakým se prezentujete:

Obaly a pouzdra na klíče

  • Nejlépe kožené, které se budou hodit k vašim dalším doplňkům—k peněžence, k pásku, k botám.
  • Velkou výhodou je naprostá ochrana klíčů, které se—kompletně uzavřené v pouzdře—nemají jak dostat do kontaktu s vašimi dalšími cennostmi.
  • Mohou posloužit i jako mikropeněženka na bankovky
  • Velmi často k nim lze snadno připnout klíče od auta
  • Jsou nejelegantnější

Chytré a minimalistické klíčenky

  • Hliníkové nebo kovové klíčenky KeySmart, které jsou prakticky nezničitelné a obsahují i očko k připnutí klíče od auta (ačkoli pak už je kompaktnost celé klíčenky mimo hru)
  • Kožené a elastomerové klíčenky Orbitkey, které jsou daleko stylovější, než předchozí varianta. Navíc také obsahují očko na přichycení klíčů od auta a jsou rozšiřitelné o různé vychytávky, jako například USB disk.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.